Binnen Parallelweg 12, 13 Helmond
Aanverwante artikelen
De geschiedenis van de Binnen Parallelweg in het Stationskwartier van Helmond. Deel 5.
Op het verhaal van de panden op de hoek van de Binnen Parallelweg en de 1e Groenstraat in Helmond kwam een reactie van een van de nazaten van de voormalige eigenaars. Het toeval wilde dat deze nazaat net op dat moment het eigen archief aan het opschonen was en een deel van dit archief al versnipperd was. Na een gepuzzel van twee dagen waren oude eigendoms- en verkoopbewijzen inclusief belastingoverzichten weer te lezen. Het bleek dat de overgang naar de erfgenamen van Verwasch niet zomaar rechtstreeks is gegaan. Makelaar Jongen, die als echtgenoot van een van de dochters van Verwasch tevoren mede-eigenaar was, is in 1949 via een publieke veiling volledig eigenaar geworden van de panden. De verwerving is dus niet simpel via de verdeling van de erfenis gegaan. Bovendien bleek het veel langer te hebben geduurd voor de gemeente de panden verwierf. Er werd vanaf de jaren ’60 onderhandeld over verkoop. En in 1982 werd de fotograaf van de archiefdienst naar de Binnen Parallelweg gestuurd om de panden te fotograferen voor ze verdwenen zouden zijn. Maar het duurde uiteindelijk nog tot juni 1989 voor de panden werden overgedragen aan de gemeente en ze gesloopt konden worden.
Deze aanvulling sluit mooi aan bij de huizen met nummers 12 en 13. De grond waarop die stonden behoorden tot het complex landbouwgrond van Martens, net als de andere gronden vanaf de 1eGroenstraat. De grond kende dezelfde eigenaren als Binnen Parallelweg 9 en 9a en 1eGroenstraat 1-3. In 1891 verkocht Ferdinand Severinus van de Wildenberg de nog onbebouwde percelen aan graveur Jan Visser, die er een jaar later twee huizen op bouwde. Op de eerste foto is te zien dat de huizen helemaal niet op elkaar lijken. Nummer 12 lijkt veel ouder dan het slechts half zichtbare 13, heeft een plat dak en een schuine hoek tussen voor- naar zijgevel.
Omdat Jan Visser de panden tegelijk bouwde, is het waarschijnlijk dat ze oorspronkelijk in dezelfde stijl waren, maar dat ze door verbouwingen een verschillend uiterlijk kregen. Nummer 12 bleef eigendom van Jan Visser en later zijn weduwe en kinderen tot die kinderen het huis in 1952 verkochten aan machinefabriek Everts en Van der Weijden. Die verkocht het aan de gemeente, waarna het huis in januari 1967 werd gesloopt. Huis nummer 13 kende verschillende eigenaren. Jan Visser verkocht het in 1918 aan een oud-collega Peter Wingartz, die nog in hetzelfde jaar overleed. Eigenaar werd Henricus Franciscus Johannes van der Putten, commies ter secretarie. Nadat die in 1931 naar Tilburg was gegaan, werd Antonius Beekmans eigenaar. Die verbouwde het pand in 1941 om het in 1954 te verkopen aan Everts en Van der Weijden. Ook dit pand werd opgekocht door de gemeente om gesloopt te worden. Dat gebeurde iets later dan het huis ernaast, zoals op de tweede foto te zien is.
Binnen Parallelweg 13 Helmond. Foto-atelier Prinses.