Binnenstad 1920-1930 (2)
Aanverwante artikelen
De binnenstad van Helmond is door de aanleg van de Kasteel-Traverse bijna onherkenbaar veranderd. Met name de Kerkstraat en de Zuid Koninginnewal zijn hier slachtoffer van. Tussen 1920 en 1930 had de Kerkstraat nog zijn oude aanzicht.
De eerste foto laat de Kerkstraat zien vanaf de hoek met het Beugelsplein. Op de tweede foto kijkt men vanaf de hoogte van De Wiel naar het Beugelsplein. Op de hoek Groenewoud-Beugelsplein is op de tweede foto hotel Van Tilburg te zien. Het is het witte gebouw. Links daarvan in de Kerkstraat staat een scheef wit huis. Het is het oude pand van bakker Neervens op nummer 2. Dat pand is op de eerste foto goed te zien. Op de kaart staan achtereenvolgens Neervens; meubel Roelofs; Jansen; Van de Kerkhof; Dupré met nummer 16; Van der Meulen op nummer 18 met achter het pand de garage; Van Poll met daar achter de B.L.O. school; Linden; Slegers; Nolens, slager Rongen; kapper Thiebosch. In het woningkaartensysteem is de situatie iets anders in de periode 1925-1930. Op nummer 2 woonde Neervens. Op nummer 4 woonde tot 1927 Weijnheijmer en daarna Meerding. De echtgenote van Fedde Meerding was inderdaad op dat nummer ingeschreven, hijzelf staat al vanaf 1924 ambtshalve afgeschreven naar Spitsbergen, Noorwegen. Nummer 6 ontbreekt en op 8a en 8b woonde Roelofs. In het huis met nummer 10 woonde tot 1928 Van de Kerkhof en daarna De Vaere. Op nummer 12 achtereenvolgens Happel, Havermans en Mels, die volgens het bevolkingsregister allemaal winkelier waren. Op 14 Van den Heuvel, Berendsen, Heerkens en Johannes van der Meulen. Vervolgens op nummer 16 Mattheus van der Meulen, en op 18 Enghardt en de weduwe Van Stokkum-Noijen. Op 20 Max van Poll. Op 22 de kinderen Slooten en op 24 Slegers. 26 was het huisnummer van Van Deursen. 28 werd bewoond door weduwe Nolens-de Baroe, en later weduwe Rongen-Gubbels.
Er zijn nog meer verschillen. Er zijn meer huisnummers dan er huizen zijn. Dat heeft er mee te maken dat de Kerkstraat een echte winkelstraat was met boven de winkels huizen. Iemand met een heel goed geheugen en de leeftijd waarop ze dit nog heeft meegemaakt, vertelde dat Emma de Vaere naast Roelofs woonde en hoedjes verkocht. Haar pand is later bij het pand van Roelofs getrokken. Bovendien vertelde ze dat boven de garage Van der Meulen ook woningen waren. Volgens overlevering woonde daar de familie Hendriks. Max van Poll was volgens haar kamerlid. Hij was daarnaast ook redacteur van “De Nieuwe Eeuw”, een blad dat door uitgeverij Helmond werd uitgegeven. Over ieder huis is de Kerkstraat valt wel een verhaal te vertellen, maar dan zou het verhaal over de kaart van 1925-1935 wel erg lang worden.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.