Binnenstad 1920-1930 (5)
Aanverwante artikelen
De wandeling over de kaart (zie deel 1) heeft ons midden in Helmond gebracht. We staan op de kruising die al in de middeleeuwen de vorm van Helmond bepaalde. Het stratenpatroon vormde een kruis van Ameidestraat-Veestraat en Kerkstraat-Markt. Aan de oostkant van de Markt staan tussen de Lambertuskerk en de Ameidestraat slechts twee huizen.
Op de eerste foto ziet U een open plek tussen die twee panden en de Ameidestraat. Daar stonden eerder nog twee huizen. Met had al lang plannen om de Ameidestraat breder te maken en die twee huizen waren al afgebroken. Pas in 1941 werd de gehele noordwand van de Ameidestraat gesloopt en verder naar achter gebouwd. De twee panden die wel op de foto staan hebben beide een horecafunctie. Direct naast de kerk staat met huisnummer 2 hotel St. Lambert. De naam is sinds die tijd niet veranderd. Eigenaar was in de tijd van de kaart Petrus Franciscus Cuijpers. Op nummer 4 zat het hotel van Petrus François. Hij zat tussen 1925 en 1935 in het oude hotel De Korenbeurs. Dat was een prachtig gebouw met een balkon over de gehele breedte van de eerste verdieping. De naam ontleende het hotel aan de korenmarkt die al vanaf de middeleeuwen op dat stuk van de markt gehouden werd.
Aan de zuidkant van de Markt, die geheel te zien is op de tweede foto begon de huisnummering op de hoek met de Kerkstraat. Het grote middeleeuwse complex De Valk werd door meerdere gezinnen bewoond, waarvan enkele een adres hadden aan de Kerkstraat. Aan de Markt zat in deze periode Jos. van Wel, die tevoren een ijzerwinkel had op de hoek met de Kamstraat. Daar zat later Promper. Hij was ook redacteur van de krant “De Zuidwillemsvaart”. Later was hij nog wethouder en heel lang voorzitter van woningbouwvereniging Volksbelang. In 1929 kwam François Leloup er wonen en die staat vermeld op de kaart. Ook in De Valk, maar op nummer 3 zat boekhandelaar Johannes van de Burgt. Het kleine pandje er naast was van muziekhandelaar Theodorus van Beeck. Op nummer 7 zat in het huis met de luts apotheek Van Hoeck, gevolgd door de villa van Anna van Thiel. In het kleine pandje rechts daarvan zat beddenhandel Bijnen en op de hoek met de Kamstraat had Petrus Promper zijn ijzerwinkel had. Later werd het pand van Bijnen bij de winkel van Promper getrokken.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.