De waarde van het boek is blijvend.
Aanverwante artikelen
In 2010 werd in Helmond de nieuwe bibliotheek aan de Watermolenwal geopend en het oude gebouw aan de Markt gesloten. Dat gebouw heeft toch nog bijna 44 jaar dienst gedaan.
Die laatste verhuizing was de derde in de geschiedenis van de bibliotheek. Deze keer was het bestand wel wat groter dan bij de vorige verhuizingen; er moesten 100.000 boeken worden verhuisd en er gingen ook nog zo'n 8.000 cd's en 3.500 dvd’s mee. De laatste honderd kinderboeken werden van het oude naar het nieuwe gebouw doorgegeven in een lange slinger van honderdvijftig kinderen.
Vanaf 1937 was de bibliotheek ondergebracht in het voormalige gemeentehuis aan de Markt. In 1964 waren er plannen om ter plekke een winkelpassage te realiseren en een nieuwe bibliotheek te gaan bouwen. Naast het klooster op de Markt stond op nummer 43 het pand van de familie van Nieuwstadt dat door het bestuur van de leeszaal werd aangekocht. Na rijksgoedkeuring konden de plannen van architectenbureau de Vries voor een gebouw met een frontbreedte van 11 meter en een diepte van 67 meter worden uitgevoerd. Aan de straatzijde was een leeshoek gemaakt waar men kranten en weekbladen kon inzien. Achterin was een studieruimte waar tijdschriften en naslagwerken konden worden geraadpleegd. De jeugdbibliotheek werd op de eerste verdieping gehuisvest.
Er werden ongeveer 22.000 boeken overgebracht uit het oude bibliotheekgebouw. Volgens de krant waren de boeken nu ondergebracht in een “koninklijke ruimte”. Op 1 september 1966 werd de nieuwe bibliotheek door burgemeester Geukers geopend. Net als bij zijn collega 29 jaar eerder ging dat gepaard met het openen van een deur. Hij kreeg een enorme sleutel aangeboden waaraan een sleutel zat van normaal formaat die toegang gaf tot het gebouw. De burgemeester was in de geschiedenis gedoken en memoreerde de opening van het vorige gebouw in 1937 door de toen pas benoemde burgemeester Moons. “Er moet een band bestaan tussen feestelijke gebeurtenissen van de bibliotheek en een pas benoemde burgemeester”. Zelf was hij pas in januari als burgemeester geïnstalleerd. Hij voorzag dan ook dat zijn opvolger een toespraak zou mogen houden bij het 75-jarig bestaan van de bibliotheek, terwijl diens opvolger zo rond de eeuwwisseling misschien wel voor de taak zou staan een nog riantere huisvesting te openen. “Maar de toespraken bij al die gelegenheden waren en zullen hetzelfde zijn, want: wat er intussen ook veranderd is, de waarde van het boek is blijvend”.
Na twintig jaar kampte men weer met ruimtegebrek. De bouw van het winkel- en appartementencomplex “de Librije” geeft de mogelijkheid om de bibliotheek naar rechts te verbreden. Met 500 vierkante meter vloeroppervlak erbij kan men weer enkele jaren vooruit. De jeugdafdeling is voortaan gelijkvloers gesitueerd, waarmee alle voor publiek toegankelijke ruimten op de begane grond zijn ondergebracht. De herinrichting werd meteen gebruikt om alle boeken logischer per onderwerp te rangschikken. Op 30 juni 1986 ging de verbouwde bibliotheek weer voor het publiek open en op 12 september 1986 mocht burgemeester van Elk de officiële opening verrichten. Hij karakteriseerde de vernieuwde en uitgebreide bibliotheek als een stedelijke voorziening op groeistadniveau en kondigde voor 1987 de opening van een filiaal in Brouwhuis aan. Honderden door schoolkinderen opgelaten ballonnen gaven de opening een feestelijk tintje. Op de foto de westkant van de Markt met de openbare bibliotheek tussen het pand van dokter Loncq de Jong en de kapel van het zusterklooster.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.