Groenewoud
Aanverwante artikelen
Er is weinig meer over van het straatbeeld op onderstaande foto. Gelukkig heeft de uitgever van de prentbriefkaart erbij vermeld dat de opname in Helmond gemaakt is en dat het getoonde slaat op de Ameide en het Groenewoud. De foto kan daarom maar in één jaar gemaakt zijn. En wel in 1902.
De foto is genomen vanaf de hoek Groenewoud-Binnen Parallelweg. Ongeveer bij de spoorwegovergang. Vanaf dat punt is aan de linkerkant het fabrieksterrein van de Vlisco zichtbaar en rechts braakliggend land en delen van het stadskantoor. In 1902 was het Groenewoud nog een woonstraat met afwisselend lage arbeiderswoningen en hogere burgerhuizen. Helemaal rechts op de foto staat het pand van transporteur Van Bussel, die aan de Binnen Parallelweg zat in het pand Tivoli.
In het midden is een witte baan zichtbaar. Die witte baan maakt dat de foto te dateren is. Op die plaats liep oorspronkelijk de Ameide, één van de riviertjes die Helmond doorkruisten. In 1902 werd de Ameide echter overkluisd. Het water kwam door een soort riool te lopen en verdween uit het gezicht. Dat gebeurde niet alleen bij het Groenewoud, maar ook verderop, op de plaats waar nu de Zuid- en Noord-Koninginnewal en de Ameidewal lopen. Op die manier ontstonden de brede straten die zo kenmerkend zijn voor de halve ring die om de oude stadskern van Helmond loopt. Vanaf de middeleeuwen tot ruim honderd jaar geleden, waren dat helemaal geen brede straten. De ruimte was toen verdeeld in twee smalle straten, met in het midden het riviertje. Aan het Groenewoud was de situatie weer anders. Het Groenewoud zelf lag links van het water. Rechts van het water, was helemaal geen straat. Voor de huisjes liep alleen een smal straatje waarna meteen de aflopende waterkant begon.
Op de foto zijn rechts van het Groenewoud wat kleine huisjes zichtbaar. De voorkant van die huisjes lag aan het Groenewoud; de achterkant aan de Groenstraat. Beide kwamen uit op het Beugelsplein waar respectievelijk de Kerkstraat en de Zuid-Koninginnewal beginnen.
De foto geeft een prachtig beeld van het verdwenen Helmond. Op de naam van de straat na is er is eigenlijk niets meer dat tegenwoordig herkenbaar is. Nu zouden we het jammer vinden om een riviertje onder de grond te stoppen, maar honderd jaar geleden waren de mensen daar blij mij. Zo is er zelfs een prentbriefkaart uit die tijd waarop degene die de kaart verstuurde schreef dat de geadresseerde Helmond niet meer zou herkennen, omdat het veel minder stonk.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.