Varkenskeuring

De varkenskeuring.

In de 17e eeuw kende Helmond strikte regels voor de plaatsen van kramen op de markt. In de zogenaamde “keuren” stond precies waar de potten- en pannenverkopers, de broodverkopers, de mensen met graan, turf en beesten moesten staan. De hele Markt en de Kerkstraat stonden vol. Maar ook nog buiten de Bindersepoort, bij het huidige postkantoor, stonden beesten.

Nadat in het begin van de 20e eeuw de Ameide overkluisd was, werd de veemarkt gehouden op het middenstuk van de brede Noord en Zuid Koninginnewal. Het vee stond dus op de plaats waar eerder het water stroomde. Als het vee verkocht werd als slachtvee, diende dat eerst gekeurd te worden door de Keuringsdienst voor Vee en Vlees. Dat gebeurde in de tijd dat de foto gemaakt werd nog in de open lucht. Als de beesten gekeurd waren, werden ze door een van de Helmondse slagers mee naar huis genomen om geslacht te worden. Pas in 1930 werd het slachthuis geopend, waarna beesten daar aangeboden konden worden om gekeurd en geslacht te worden.

Zover was het nog niet toen fotograaf Janssen al deze mensen op de foto zette. Het maken van de foto trok grote belangstelling enbijna iedereen kijkt naar de fotograaf. Behalve de varkens, die trekken zich van de commotie niets aan. Slechts bij een van de geportretteerde personen wordt een naam vermeld, voorzien van een vraagteken. De man met de lange witte jas en de hoed zou slager Helsper zijn.

Er is overigens weinig op de foto dat nog herkenbaar is. De foto is genomen vanuit de richting van de Kerkstraat in de richting van de kasteeltuin. Het gebouw helemaal links dient nu als poort naar de kasteeltuin. Rond 1920 toen deze foto gemaakt is, was het nog een woonhuis. In dit pand werd in 1868 een bijzondere neutrale school gevestigd, nadat er een paar ruimtes geschikt waren gemaakt voor onderwijs. In 1892 werd het vervangen door een nieuw schoolgebouw. Toen het kasteel verbouwd was tot kasteel-raadhuis werd in 1923 de benedenverdieping doorgebroken en ontstond de huidige poort. Als lang tevoren was de genoemde school verhuisd naar de Wilhelminalaan en kreeg daar de naam Wilhelminaschool.

De bebouwing aan de Wiel liep in de jaren 1920 nog helemaal door tot aan de school. Aan het einde van deze periode werd dit stuk afgebroken. Het gebouw van twee verdiepingen met de openstaande ramen en het luik in de zijgevel zou nu gezien worden als een prachtig stukje industrieel erfgoed. In dat pand zat in een groot deel van de 19e eeuw de weverij van Raymakers en Ramaer. Voor dit pand loopt de toegang naar de Kamstraat. Nadat deze panden allemaal gesloopt zijn, is het stuk vanaf de Kamstraat tot aan de kasteeltuin niet meer herbouwd en werd dit bij de kasteeltuin getrokken. Het eerste stuk van de Kamstraat heet nu ook Wiel.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Schutblad van het Boek van Thys.
Gebied Cranendonck
images/hourglass.png

ZOEKEN...