Helmond, Markt 31
Aanverwante artikelen
Op 25 maart 2007 werd de Helmondse welkomstmarkt weer gehouden. Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven was er ook aanwezig met een stand. Bij ons konden de bezoekers een puzzelspel doen. Met zeven foto’s van de westkant van de Markt die in de juiste volgorde gelegd moesten worden, van oud naar nieuw. De foto’s besloegen een periode van 100 jaar. De oudste foto was van 1880 en de jongste van 1980. Door gebouwen, kleding, vervoer, maar zelfs het verschijnen van televisieantennes konden de foto’s in de juiste volgorde gelegd worden. De oplossing bleek niet zo gemakkelijk. Vijf mensen hadden alles goed en kregen het prachtige boek Helmond: doorsneden in tijd en ruimte, geschreven door Giel van Hooff en Leo van Lieshout.
Een van de panden die te zien was op de foto’s is het dat waar lang de ANWB/VVV gehuisvest was. Het is op de bijgaande foto het tweede pand van links. Het is een Rijksmonument. Het huis is in 1906 gebouwd en behoort daarmee tot de jongere monumenten. De Markt is een van Helmond oudste straten. Op de plaats van het pand heeft dan ook al eeuwenlang bebouwing gestaan. In 1997 hebben leerlingen van het Carolus onderzoek gedaan naar de westkant van de Markt. Hun verhalen hebben toen geleid tot een tentoonstelling, maar ook zijn die verhalen verzameld in het blad Helmonds Heem van de Heemkundekring Helmond-Peelland. De gegevens over Markt 31 zijn uitgezocht door Jo-Ann Smulders. Van die gegevens maken we hier dankbaar gebruik.
De Helmondse archieven gaan terug tot in de 14e eeuw en in die eeuw, rond 1380, blijkt een Johannes van Eijndhoven in het huis te wonen dat staat op die plaats. In die tijd hadden de huizen vaak namen. In een tijd dat er nog geen adressen gebruikt werden, was een naam, met vaak een gevelsteen die getuigde van die naam, dé manier om een huis te vinden. De oudste akte waarin het pand een naam heeft is van 1599. Het huis heet dan Den Gulden Cop. Het huis kent na die tijd vele eigenaren, tot in 1796 logementhouder Jan de Vocht in het huis komt. Na hem is zijn dochter, met haar echtgenoot, eigenaar. Zij moet toezien dat het huis volledig wordt verwoest door brand. Vermoedelijk is dat in 1848 geweest. Het zal in ieder geval kort voor 15 januari 1849 zijn geweest. Op dat moment verkoopt Maria Helena de Vocht haar bezitting aan brouwer en herbergier Laurens van de Laar en zijn vrouw Johanna van Brussel. Wat ze verkoopt is slechts de ondergrond met de bouwmaterialen die er op staan. Van de Laar bouwt een nieuw logement op, dat de naam de Korenbeurs krijgt. Van dat pand hebben we nog wel foto’s. In 1866 koopt de weduwe van Wijnand Prinzen het grote huis dat zo breed is, dat het op de bovenverdieping zes grote ramen heeft. Zoon Willem Prinzen laat het huis in 1904 nog verbouwen, maar kort daarna volgt verkoop aan de familie Van Thiel. Die verbouwt het pand in 1906, waarmee het huis het aanzicht krijgt dat we nu nog kennen. In 1953 wordt het pand verkocht aan verzekeringsmaatschappij Amstleven, later Delta-Lloyd. Vanaf 1982 heeft het pand nog verschillende eigenaren gekend, die het pand verhuren. Tot er in 2006 de ANWB/VVV in het pand trok, werd het ruim tien jaar lang gebruikt door Scapino, een winkel in sportartikelen, schoenen en kleding.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.