Heistraat
Aanverwante artikelen
De Helmondse Heistraat is al oud. De oudste kaart dateert uit 1540 en daarop is al de specifieke ronding van de Heistraat te herkennen. In die tijd was het een weg in het buitengebied waarlangs de Helmonders richting Bakel gingen. Ook toen was er al bebouwing. Het is altijd een straat geweest waar wonen en werken samen gingen.
De foto hiernaast laat iets van dat werken zien. Het is een afbeelding van de volksslagerij van Peer Wilde, zoals de tekst op de gevel laat zien. Op het winkelraam staat de tekst “Fijne gerookte vleeschwaren”. Als bewijs van die bewering hangen in de etalage aan een stang worsten en hammen. Peer Wilde zelf staat tweede van links. De andere personen op de foto zijn zijn zonen en dochters. Zijn winkel lag tegenover de Blinkertsestraat. De huizen in die straat staat in de winkelruit gespiegeld.
Achterop de foto wordt vermeld dat hij genomen is rond 1920. Het moet in ieder geval na 1918 zijn, omdat links van het rechterraam het huisnummer 126 staat. En huisnummers kreeg Helmond pas in 1919.
De foto is bedoeld als reclamemateriaal. Al het vee dat slager Wilde slachtte staat voor de winkel opgesteld. Links twee koeien, rechts voor het hek twee schapen en een kalf en achter het hek varkens. Dat zal er op een gewone doordeweekse dag niet gestaan hebben. Misschien is de opname net voor Pasen gemaakt. Aan het einde van de vastentijd maakten de slagers van hun etalages ware kunstwerken om de mensen te verleiden vlees te kopen. Er waren keuringen van het paasvee waarmee prijzen te winnen waren. Na de lange vleesloze periode was Pasen dé gelegenheid om te genieten van een lekker stuk vlees. Ook degenen bij wie vanwege de duurte normaal weinig vlees op het menu stond, probeerden met Pasen een lekker stuk op tafel te toveren.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.