De eerste watertoren
Aanverwante artikelen
Deze foto dateert uit de winter van 1898/ 1899. De opname toont de watertoren op het moment dat het hoogste punt is bereikt. Twee mannen met hoed, en vijf met pet, staan helemaal boven op het gevaarte. Zouden ze met de bouwlift naar boven zijn gegaan? Rechts op de foto staat onder aan de basis van de lift een man. Dat zal degene zijn die de lift bedient. Op eenderde van de hoogte van de toren staan drie mannen te poseren op de liftvloer. Het lijkt schier onmogelijk voor de lift om helemaal tot boven te komen, gezien de dichte vloer boven aan de liftstelling. Op die dichte vloer staat een ladder. Net als midden voor het bredere bovenstuk van de watertoren. Vermoedelijk heeft men via de ladders het bovenste stuk van de toren moeten beklimmen.
Deze eerste watertoren is geen lang leven beschoren geweest. Op 11 februari heeft De Zuidwillemsvaart het volgende bericht in zijn kolommen: “Gisterenavond omstreeks 10 uur is alhier de watertoren der drinkwaterleiding met groot geraas ingestort. Had dit ongeval een half uur eerder plaats gehad, dan waren zeker menschenlevens te betreuren geweest, daar eenige schilders nauwelijks den toren verlaten hadden. Waaraan het ongeluk is toe te schrijven is nog niet bekend”. En dit alles gebeurde terwijl men de toren aan het vullen was. Dus nog voor de oplevering. Het grote reservoir was op het moment van instorting voor tweederde gevuld. Het vreemde is dat de krant er helemaal niet meer op terug komt. Het moet toch best spectaculair zijn geweest.
Op de fundamenten van de eerste toren werd daarna de tweede watertoren gebouwd. Deze verschilde weinig van de eerste. Onderzoek had uitgewezen dat het zwakste deel van de toren de onderbouw was. Die onderbouw was doorbroken door grote ramen die overwelfd waren door bogen. De sluitstenen onder aan die bogen kregen door deze constructie een zeer grote druk te verwerken. Bij de tweede watertoren ontbreken dan ook de ramen in de onderbouw. Nog in hetzelfde jaar van de instorting werd begonnen met de bouw en deze tweede toren werd in 1900 in gebruik genomen.
Helmond kreeg later nog een nieuwe toren met een grotere capaciteit dan de eerste twee. Al in 1941 werd daartoe opdracht gegeven, maar de werkzaamheden werden door de oorlog vertraagd. Pas in 1948 werd de huidige toren in gebruik genomen.
Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.