De gebroeders Spoorenberg

Gebroeders Spoorenberg

Op 9 september 1892 lieten drie zoons van Jacobus Hubertus Spoorenberg zich op de foto zetten. Ze lieten dit doen door fotograaf Günther in Brussel. Het is daarom aannemelijk  dat het drietal zich op die dag in de Belgische hoofdstad bevond.

Jacobus Hubertus Spoorenberg had een winkel in koloniale waar aan de westkant van de Markt, dicht bij de hoek met de Veestraat. Bij deze koloniale waar moet U denken aan zaken als koffie, thee, rijst, tabak, specerijen. Maar daarnaast werden in de winkel ook allerlei kruidenierswaren verkocht. De zaak van Spoorenberg had in principe de mogelijkheid om uit te groeien tot een grootwinkelbedrijf, zoals dat hier in Helmond de EDAH wel lukte. De zoon van Jacobus Hubertus had in het begin van de twintigste eeuw een aantal filialen in de stad. Daarin zaten zelfstandige ondernemers die volgens contract hun waren moesten betrekken van Spoorenberg. Door de scherpe concurrentie, zoals de opkomst van EDAH en de vestiging van De Gruijter en Albert Heijn in de stad, is dit uiteindelijk niet gelukt.

De winkel van Spoorenberg had een prachtige naam: Het Schaapje van 1805. Denkt U toch eens in dat het bedrijf wel uitgegroeid was tot een supermarktketen. Dan was U nu niet even boodschappen gaan doen bij de Konmar, maar dan was U naar Het Schaapje gegaan.
Jacobus Hubertus Spoorenberg had zes zonen, waarvan er twee Petrus heette, de ene geboren in 1860 en de andere in 1866. De meest rechtse op deze foto is André, die van zijn vader de zaak op de Markt overnam. Behalve zakenman was hij lid van het kerkbestuur van de H. Hartparochie en bestuurslid van de Vincentiusvereniging. Hij zat in nog in allerlei andere organisaties, maar het meest is hij bekend gebleven van zijn gedichten en verhalen, waarin hij het leven in Helmond beschreef. Het meest bekend is zijn boek “Jan den Bok”. Op deze foto is hij dertig jaar oud. De meest linkse is Joannes. Ook hij kwam na het overlijden van zijn vader in de zaak, maar vertrok later naar Tiel, waar hij vennoot werd in de N.V. Verwey en Spoorenberg. Dit was een fabriek in glucose, druivensuiker, chemische meststoffen en margarine. Hij overleed in 1933 in Tiel. Op zijn bidprentje staat een foto waarop hij nog duidelijk te herkennen is. Zijn baard is langer en helemaal wit, maar de blik in zijn ogen door de gerande bril is nog gelijk aan de foto uit 1892 toen hij 37 jaar was. De middelste op de foto is een van de twee jongens die Petrus heette. Zoals te zien is hij priester geworden. Dat moet de jongste van het stel zijn, want van de oudste hebben we ook een bidprentje in onze collectie. Die is overleden in Hillegom in 1945. Hij was getrouwd met Josephine Kuster. De priesterbroer droeg in 1936 bij het overlijden van André Spoorenberg mede een mis op. Een andere broer die niet op de foto staat was Jacques, die in de Veestraat de zaak van Spoorenberg-Schulte vestigde.

 

Collectie Regionaal Historisch Centrum Helmond.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De beide villa's.
Leboco
Leonard Swinkels egt zijn akker.
RK landbouwhuishoudschool in Lierop.
images/hourglass.png

ZOEKEN...