Molenstraat
Aanverwante artikelen
Over de foto is bijzonder weinig te vertellen. Volgens de beschrijving achterop toont de foto het interieur van café “Germania” met oude tapkast en spaarkas. Daaraan is toegevoegd dat het café zich nog in de Helmondse Molenstraat bevond tegenover de open ruimte waar voorheen het St. Antoniusgasthuis stond. In 1983, het moment dat de beschrijving gemaakt werd, werd het café gerund door de familie Vogels-Dankers. Het appartementencomplex dat op de plaats van het ziekenhuis is gekomen was tijdens het maken van de beschrijving nog niet gebouwd.
De foto moet dus voor 1983 gemaakt zijn. De grote strik die het meisje op haar hoofd heeft doet nog het meeste denken aan een versierd paasei. Deze grote strikken waren in de mode aan het eind van de jaren veertig en in de jaren vijftig van de 20e eeuw.
Als in de beschrijving staat dat het café tegenover het oude St. Antoniusgasthuis lag, dan moet het bijna wel nummer 104 zijn. Daar zit nu café de Molen. We hebben in onze depots woningkaarten waarop per straat en huisnummer de bewoners vermeld staan. Die hebben we echter maar tot 1968. Op de woningkaart van Molenstraat 104 is geen familie Vogels te ontdekken. In 1968 woonde er een Johannes A. Lambooij.
Zoals geschreven: Er is maar weinig bekend over de foto. Kunt u ons misschien helpen? Kent U mensen op deze foto? Weet U wanneer de foto gemaakt is? Weet U wie het café uitbaatten? Het feit er kinderen op de foto staan, waarvan de kleinste op schoot bij een oudere vrouw, doet vermoeden dat het een familiekiekje betreft, genomen in het café van de betreffende familie.
Publicatie van bovenstaand verhaal leidde tot een enkele reactie. De heer Van de Korput had de naam Germania nog nooit gehoord, maar hij kende wel verschillende families die in het café gezeten hadden. Voor de oorlog zat er Graadje Overmans in. Dat was weer een zwager van Jan Atgier aan de Markt. Hun beider vrouwen heetten Donkers. Graadje Overmans was een echte judoër. Het café was tussen 1933 en 1963 van hem. Ik vermoed dan ook dat de mensen achter de tapkast de heer en mevrouw Overmans zijn.Na Overmans zat Adrianus Duimelinks anderhalf jaar in de zaak. Hij werd in februari 1965 opgevolgd door Jan Lambooij. Daarover kreeg ik ook nog informatie van een van onze vrijwilligers. De vrouw van Jan Lambooij heet Overzier. In 1972 of 1973 ging het café van Lambooij over naar Jan Hendriks. Ook diens vrouw is een Overzier. Rond 1980 werd het café eigendom van de familie Vogels-Dankers. Dat was in de tijd dat de beschrijving van de foto werd gemaakt. Enkele jaren daarna werd Antoon Gruijters de nieuwe eigenaar. Hij was tevoren beheerder van de kantine van MULO. Pas na de meest recente verbouwing vorig jaar of het jaar ervoor, kreeg het etablissement de naam De Molen.
Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.