Waarschuwing voor meisjes
Aanverwante artikelen
In 1912 schreef de Helmondse arts Nuyens het boekje ‘Handleiding voor jonge moeders’. De aanleiding om dit boekje te schrijven was de bezorgdheid van de dokter over de onbezonnenheid waarmee meisjes in het huwelijksbootje stapten.
Volgens de dokter vormde ‘Romanlectuur’ de hoofdbron voor de gedachten in het jonge meisjesbrein. “De geheel onjuiste, eenzijdige en ideale voorstellingen daarin missen elke werkelijkheidszin, waardoor maar al te zeer de ernst van het toekomstige leven op de achtergrond komt, en het huwelijk alleen beschouwd wordt als een voortzetting van zonnige bruidsdagen. De lichamelijke en geestelijke eisen gesteld aan de gehuwde vrouw zijn niet gering, maar verheven en schoon en voldoening gevend voor de vrouw die haar roeping begrijpt.”
Verder wordt in het boekje informatie gegeven over het verloop van de zwangerschap, de geboorte en de verzorging van het kindje én van de vader. Hij moest als kostwinner uiteraard ook goed verzorgd worden.
Dokter Nuyens waarschuwt overigens voor mogelijke huwelijkskandidaten met een ‘veelbewogen verleden’. “Al te romantisch aangelegde vrouwen wacht slechts een vernietigende ontgoocheling.”
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.