Katholieke Anti-Luchtbruglijst

In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw kende de Helmondse politiek een partij met de bijzondere naam Katholieke “Anti-Luchtbruglijst”. Deze partij was speciaal opgericht om te strijden tegen wat nu de Kasteeltraverse heet. Lijsttrekker was Jan Overzier. Hij deed bij de gemeenteraadsverkiezingen in september 1953 een poging om met zijn geestverwanten in de raad te komen. Dit was anderhalf jaar nadat de toenmalige raad had ingestemd met de bouw van de brug, die ook nu nog dwars door het centrum gaat.

Zijn campagne was een groot succes. Met vier mensen kwam de nieuwe partij in de raad om te strijden tegen de door hen betreurde plannen van de Delftse professor Froger. Ze hadden hun propaganda goed voor elkaar. De partij had een eigen periodiek, Uw Stem, genaamd, waarin al hun bezwaren tegen de verkeersbrug uit de doeken werden gedaan. De oproep van hiernaast om op lijst 4 te stemmen komt ook uit een van die propagandablaadjes. De partij had zelfs een eigen Lied van de luchtbrug waarin veel van de bezwaren aan de orde komen: het afbreken van veel huizen, terwijl er al zoveel woningnood is in Helmond, de slechte financiële onderbouwing, waardoor de stad in de problemen zou komen, de geringe openheid over de plannen, waarbij in achterkamertjes geheime besluiten werden genomen. Het meest tot de verbeelding sprak de aantasting van de kasteeltuin. De teloorgang daarvan kwam aan de orde in het derde couplet: 

De weg, die dan ’t knaal vort snijdt,Gu dwars dur hois en hof,Van ’t parrek blie niks over host,Dè wordt toch wel wa grof.Wie wit, blie dan van ons stadhois,Gin stukske straks mir heil,En naost die luchtbrug kumt er danOk nog ’n luchtkasteil.De Anti-Luchtbruglijst heeft niet kunnen voorkomen dat de Kasteeltraverse er kwam. Toch had Jan Overzier veel medestanders, hoewel de steun in de loop der tijd verminderde. Bij de gemeenteraadsverkiezingen haalde hij nog drie raadszetels, in 1962 twee en in 1966 kwam Overzier als eenmansfractie nog steeds in de gemeenteraad. En dat laatste was het jaar waarin de Kasteeltraverse eindelijk geopend werd. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het pand Zuiderstraat 96 in 1925.
Heen en weer, heen en weer
Herfst
images/hourglass.png

ZOEKEN...