Bureau voor Zuigelingenzorg en Melkverschaffing

Zuigelingenzorg en melkverschaffing

Ontstaan uit goede bedoelingen had de zuigelingenzorg en melkverschaffing niet louter positieve kanten. Vooral de bemoeienis die met de opvoeding gepaard ging werd vaak als minder aangenaam ervaren. Natuurlijk moet die bevoogding wel in het juiste perspectief van de tijd gezien worden.

De Vereniging Zuigelingenzorg en Melkverschaffing werd in 1910 opgericht om moeders voorlichting te geven over kindervoeding. In een tijd met grote kindersterfte was dat uiteraard een zeer nobel streven. Ook voorlichting over de juiste hygiëne was zeer nuttig. Veel huizen waren nog niet aangesloten op de riolering of waterleiding. Straten waren vaak nog onbestraat en bestonden in natte tijden uit modderpoelen.

De melkverschaffing was bedoeld voor moeders die niet voldoende moedermelk hadden, maar ook voor kinderen waarvan de moeder in het kraambed overleden waren. En ook dat laatste kwam veelvuldig voor. De vrouwen die het bureau aan de Havenstraat in stand hielden hebben dan ook veel goeds verricht voor Helmond. In 1920 werd de Vereniging opgeheven. Daarna was in Helmond het Wit-Gele Kruis actief. Op de foto staat vermeld dat niet bekend zijn wie de vrouwen op de foto zijn. Het RHCe bezit echter nog een andere foto van de Zuigelingenzorg en Melkverschaffing. Daarop staan alle zusters die werkzaam waren bij de Vereniging. Vergelijking van de dames op deze twee foto’s doet vermoeden dat de dame in het zwart mevrouw Berger is en de vrouw in de verpleegsterskleding een van de zussen Berings. Ze zijn beiden ouder dan op de foto met het groepsportret van de zusters. Daarom is de foto van de twee vrouwen in de deur van het bureau vermoedelijk genomen kort voor de datum van opheffing van het bureau, dus vlak voor 1920.

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De drieling Bollen.
Ramenwassers bij de spoorwegen
 Wij zien hier een werknemer van Petit en Fritsen een klok polijsten.
Bidprentje met afbeelding van Onze Lieve Vrouwe van Scherpenheuvel uit 1850.
images/hourglass.png

ZOEKEN...