De Ameidestraat vóór de verbreding

De Ameidestraat

De Ameidestraat was van oudsher een heel smal straatje in Helmond. In 1940 is het grootste deel van de zuidelijke wand afgebroken om de straat te verbreden. De foto toont de toestand vóór de afbraak. De straat had de status van voetgangersgebied. Volgens de verkeersborden is de straat verboden voor vee, auto’s, fietsen, motoren en aangespannen paarden.

 

Het pand links vooraan is meubelzaak Dirks aan de Zuid-Koninginnewal. Dit is blijven staan, samen met het pand ernaast, dat onderdeel uitmaakt van de meubelzaak. Dit is het eerste huis in de Ameidestraat. Dit huis heeft een gevelsteen uit het blokhuis in Liessel. Alle andere panden aan de linkerkant zijn gesloopt. Op nummer 3 zat de koekfabriek van Van den Eijnde. In 1865 begon Adrianus van den Eijnde als een van de eersten in Brabant een koekfabriek aan het Groenewoud. In 1875 verplaatste hij de zaak naar de Ameidestraat, naar het huis waar eerder dokter De Ruyter woonde. Het huis werd winkel en in de tuin werd een fabriek gebouwd. Slager Vriends zat op nummer 5, terwijl op nummer 7 lange tijd de sigarenwinkel van Hoefnagels zat. Dat is het huis met de reclameborden op de zijgevel. Hoefnagels verhuisde later naar de overkant van de straat, waarna nummer 7 bewoond werd door koopman De Wit. Op nummer 9 zat koperslager Petrus van Laarhoven. Deze moet niet verward worden met Henricus van Laarhoven, ook een koperslagen die aan de overkant zat. Mattheas Claassen, een koopman, woonde op nummer 11. Daarnaast zat het café van Cox, vervolgens de pettenfabriek en winkel van Leloup. De laatste van de afgebroken huizen aan de Ameidestraat werd bewoond door modiste De Wit op nummer 17. 

Rechts op de foto staat het pand op de Noord-Koninginnewal waar tot 1928 bakker Rikkers een winkel had. Daarna werd het een winkel in elektrische artikelen van Adams, later voortgezet door de firma Van Miert. Halverwege de straat hangt de klok van juwelier Stockx Davids. De foto blijkt om tien voor elf gemaakt te zijn. Helemaal achteraan is het dak van de H. Hartkerk in de Veestraat te zien. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Winterhulp
Panorama van Helmond
Rozenhof, de warme maaltijd wordt verzorgd.
Gebied Nuenen en Gerwen
images/hourglass.png

ZOEKEN...