Eerste boomplantdag in Helmond
Aanverwante artikelen
Op 27 november 1930 werd in Helmond de eerste boomplantdag georganiseerd. Hoewel de bewoordingen waarin het opvoedkundige doel van deze dag werd uitgelegd ons vreemd in de oren klinken, is het doel zelf sindsdien nauwelijks veranderd. De Zuidwillemsvaart, de Helmondse krant uit die dagen, omschrijft het als volgt: “Hoort men vooral in ons land niet al te dikwijls de klacht over de jeugd dat ze zo licht tot baldadigheid vervalt en dit geldt wel voornamelijk ten opzichte van de natuur.” De jeugd die zo licht tot baldadigheid vervalt, bestaat blijkbaar alleen maar uit jongens, want meisjes nemen niet deel aan de boomplantdag. “Een echte jongen zal het door hem geplante boompje met liefde en waakzaamheid in z’n groei volgen, niet dulden dat het verminkt of in z’n goed gedijen belemmerd wordt en dienvolgens ook ’n anders en aller bezit, de geheele flora en fauna met ’n liefderijker gevoel behandelen.”
Niet dat iedere jongen zijn eigen boompje kreeg. Er waren maar 160 bomen voor 400 jongens. Dit loste men op door vijf jongens gezamenlijk twee bomen te laten planten. De jongens vertrokken om 13.00 uur vanaf de Kasteeltuin in colonnes en onder begeleiding van de patronaatsfanfare St. Jan naar de Hoge Akkers, waar de bomen geplant zouden worden. De directeur van Publieke Werken, de heer Rietjens, demonstreerde de jongens eerst hoe het moest. Daarna mochten de jongens zelf aan de gang.
De middag werd voor de jongens afgesloten met een bezoek aan bioscoop Scala, waar ze getrakteerd werden op een reep chocolade en op film. Wie denkt dat de kinderen dan een leuke film voorgeschoteld zouden krijgen heeft het mis. Vertoond werden een opvoedkundige film over “School en Werktuinen” en een verslag van de boomplantdag in Schiedam. Als uitsmijter kregen de jongens de film “Tinus op Stap” te zien. Dat is een film waarna we nu nog met plezier naar kijken, maar het is in feite één groot reclameblok voor de Helmondse middenstand.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.