Bevrijdingsherdenking 1960

Bevrijdingsdag 1960

In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd in Helmond de bevrijding niet op 5 mei, maar op 25 september gevierd: de datum waarop de stad in 1944 bevrijd werd. De dodenherdenking is wel steeds op 4 mei gevierd. In de eerste jaren na de oorlog gebeurde dat in ieder kerkgebouw. In de vijftiger jaren werd de viering geconcentreerd in de Lambertuskerk, waarna alle kerkklokken luidden, gevolgd door twee minuten stilte.

In 1960 kreeg Helmond een speciaal monument voor de gevallenen in het September ’44 plantsoen aan het Willem Prinzenplein. Het geld voor het monument was door het Comité Gevallenenmonument ingezameld onder de Helmondse bevolking. Vervolgens werd het beeld aan de gemeente aangeboden. In de gemeenteraadsvergadering van 4 april 1960 aanvaardde de raad het beeld “onder grote dank”. Het is vervaardigd door Niek Steenbergen en stelt St. Joris met de draak voor. Het is uitgevoerd in brons en is 2,50 meter hoog. Op 5 mei 1960, bij de herdenking van vijftien jaar bevrijding, werd het door burgemeester Sweens onthuld. Daarbij waren veel familieleden aanwezig van de gevallenen die met dit beeld herdacht werden. De foto is genomen op het moment van de onthulling. 

Vanaf 1961 vormt het beeld het middelpunt van de dodenherdenking. In dat jaar begon de herdenking met een lof om 19.00 uur in de Lambertuskerk, gevolgd door een stille tocht naar het beeld. Tijdens deze tocht luidden de klokken van alle kerken. Na de kranslegging door burgemeester Sweens bij het beeld volgden twee minuten stilte, waarna door Mannenkoor Lambardi het Wilhelmus werd gezongen. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Oude Boerderij in de Winter.
De zeppelin boven Helmond
Chr. van Dongen's Metaalgieterijen
Naam Leende
images/hourglass.png

ZOEKEN...