Het Derde Slop aan de Waardstraat.
Aanverwante artikelen
Aan het stuk van de Waardstraat tussen de Kanaaldijk en de Torenstraat in Helmond lag vroeger, gezien vanaf de Kanaaldijk, aan de linkerkant het 3e slop aan de Waardstraat. Later zou daar het parkeerterrein van de Konmar Supermarkt tegenover Keizerinnedael komen.
Het slop ontstond in 1900 toen daar ter plekke huizen werden gebouwd. Bij raadsbesluit van 27 december 1920 kreeg het straatje een echte naam: de Houtsteeg. Die naam dankte het steegje aan de houthandel van eerst Jos. Swinkels en later W. de Vries die aan het einde van de Waardstraat gevestigd was. Aan het eind van de jaren zestig werden de huizen onbewoonbaar verklaard en van de woningvoorraad afgevoerd.
De foto uit 1916 is interessant omdat hij gewone Helmonders in hun door de weekse kloffie toont. Vaak zie je uit die periode foto’s van meer bemiddelde personen in chique kledij. Deze vrouwen dragen schorten en hebben veelal klompen aan. De oude vrouw, vierde van links, draagt een mutsje. Veel vrouwen staan, als ze geen hondje of kind op de arm hebben rustig met de armen over klaar. Maar de tweede vrouw links is zelfs op de foto nog aan het haken of breien.
Veel namen van de vrouwen zijn bekend. Ze woonden in de Waardstraat en het 3e slop aan de Waardstraat. Vaak is er een familierelatie. Helemaal links staat Maria Gertruda van de Kerkhof, die getrouwd was met smid Johannes van Bokhoven. Zij woonde in de Waardstraat. De tweede is Maria Cornelia van de Kerkhof, getrouwd met Adrianus Swinkels. Zij is een dochter van de vrouw met het witte mutsje Anna Maria van Deursen, weduwe Van de Kerkhof. De moeder woonde in bij haar schoonzoon en dochter in de Waardstraat. Tussen Maria Swinkels-v.d. Kerkhof en haar moeder staat Martha Corstjens-Meulendijks. Vervolgens een vrouw waarvan alleen bekend is dat ze Van de Kerkhof heet. De zesde vrouw is Bertha Engels-van Berlo. Zij en haar man Gerardus kwamen oorspronkelijk uit Gemert, maar woonden in het slop op nummer 12. Bertha overlijdt enkele jaren later in 1920. De volgende twee zijn Anna Meulendijks-v.d. Laar en haar dochter Stien Meulendijks. Als negende met een kind op de arm staat Johanna Vrijken-v.d. Laar. Een dochter van haar zal later ook met een Meulendijks trouwen. Pal voor de regenpijp staat Cornelia (Kee) van Hout-Kreekels. Helena van Sas-van Bree heeft iets in haar handen, het lijkt wel of ze een aardappel aan het schillen is. De vrouw rechts voor de deur is Nel van Lieshout-v.d. Meulenhof. De namen van het kind dat zij op de arm houdt en het al wat grotere en kleinere meisje ernaast en ervoor zijn niet bekend.
bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.