De Belleman
Aanverwante artikelen
Gedurende ongeveer veertig jaar stond Jan Nooijen bekend als Jan de Belleman. In 1915 werd hij door het gemeentebestuur aangesteld als stadsomroeper. Tot in de jaren vijftig liep hij gewapend met bel, damesfiets en een krachtige stem door de stad om allerlei nieuws aan te kondigen.
Toen tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië veel Helmondse militairen uitgezonden waren, verzorgde het Katholiek Thuisfront afdeling Helmond de contacten tussen het thuisfront en de jongens in de Oost. Dit gebeurde onder andere via een blaadje dat mensen in Helmond ontvingen, maar dat ook per luchtpost naar militairen in Nederlands-Indië gestuurd werd. Een naam was snel gevonden. Naar Jan de Belleman werd het blaadje “De Belleman” genoemd. Het logo was dan ook een netjes aangeklede man met fiets en bel. De militairen konden in het blaadje het Helmondse nieuws, vooral sportnieuws, lezen. De Helmonders konden in het blad de adressen van de Helmondse militairen in het verre land vinden. Hier een willekeurig voorbeeld om U te laten zien wat De Belleman nu voor nieuws bracht. Het is het blad van 28 oktober 1948. Mededeling wordt gedaan van de kerstpakkettenactie die het Helmonds Thuisfront aan het organiseren was. Geld daarvoor werd bijeengebracht door het organiseren van filmavonden, koffieverkoop op de Helmondse markt en een cabaretavond door amateurs in Sobriëtas. Maar in het blad wordt ook verslag gedaan van de aanvrage van patent voor een nieuwe Helmondse vinding door natuur- en kunststeenhandel H. Raaymakers aan de Molenstraat. Ook de geslaagden voor het examen bloemist-hovenier hebben een plekje gekregen in het blaadje. Met Sinterklaas zal in Batavia een Helmonds feest georganiseerd worden. En om helemaal op de hoogte te blijven van het wel en wee aan het thuisfront is ook de Helmondse Burgerlijke Stand opgenomen.
Om geld op te halen voor de organisatie van het Katholiek Thuisfront werden ook ansichtkaarten aan de man gebracht. Op bovenstaande ansicht is naast het logo van De Belleman een foto opgenomen van de Veestraat met de H. Hartkerk en een uit Nederlands-Indië.
bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.