Helmond in vogelvlucht 1963
Aanverwante artikelen
Hoe langer je kijkt hoe meer je ontdekt. Dat werkt altijd het beste bij luchtfoto’s of in ieder geval foto’s die van grote hoogte genomen zijn. In dit geval is de opname gemaakt vanaf een hoogwerker die bij de aanleg van de Helmondse Traverse gebruikt werd.
Oriëntatiepunten op zo’n foto zijn altijd de kerktorens. De Lambertuskerk met het Lambertusbeeld in de toren is de meest linkse van de twee. Rechts daarvan is het kleine torentje van het hervormde kerkje te zien. Ook prominent aanwezig zijn hotel Westende, de Mariaschool en de gebouwen van Begemann. Van het kasteel is niets te ontdekken, dat zit helemaal verscholen achter de bomen.
Ook zonder dat het boven dit artikel staat is de foto te dateren. In het midden is een grote hijskraan te zien, een grote reclameplaat van een aannemer en daar nog een stuk achter bekistingen. Met een vergrootglas ziet men een heleboel mensen die nieuwsgierig staan te kijken naar de verrichtingen in het kasteelpark. Deze foto kan maar op één moment genomen zijn: tijdens de aanloop naar de aanleg van de Kasteeltraverse. Men begon bij het stuk in de kasteeltuin en de brug over het kanaal. Later werden veel gebouwen afgebroken voor de op- en afrit van de brug. Toen begon de kaalslag voor het betonnen lint door de stad.
Dit soort foto’s is heel belangrijk voor de historie van de stad. Ze maken vaak in een keer veel duidelijk over het verleden.
bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.