Kasteelpark

Onderstaand een oude foto uit ongeveer 1925 die een zomers beeld geeft. De tekst op de ansichtkaart vertelt U al meteen welk stukje Helmond hier te zien is.

Lezers die de toestand voor de aanleg van de Kasteeltraverse niet meer hebben meegemaakt, zullen zich bij het plaatje weinig kunnen voorstellen. Dit is een deel van het kasteelpark dat verloren ging met de aanleg van die verkeersbrug.

Links achter de bomen ligt het kanaal met aan de overzijde daarvan de fabrieken van Begemann. Daar zal later Boscotondo worden gebouwd. Op de achtergrond staat de kasteelpoort die vroeger bij de Veestraatbrug stond. Deze poort werd in de jaren tachtig van de zeventiende eeuw gebouwd door Antoine Udalrique van Arberg, heer van Helmond. In het gebouwtje dat vanuit de tuin gezien links tegen de poort aan staat, was jarenlang een notariskantoor gevestigd. De poort zelf werd in 1959 gesloopt, de rest van het gebouw in 1962 ten behoeve van de de aanleg van de Kasteeltraverse. Wanneer je vanaf de drukke Veestraat en de Veestraatbrug de poort doorging, moet het kasteelpark een oase van rust hebben geleken. Alsof je van een ene op het andere moment een heel andere wereld binnenging.

De kasteelpoort dateert overigens uit een tijd dat het kasteel zijn functie als verdedigbare burcht al verloren had. Toen men vanuit het kasteel nog de vijand bestookte om een aanval af te slaan, lagen er geen tuinen om het kasteel en kon men de burcht slechts bereiken via een ophaalbrug. Het was ondenkbaar dat men de vijand via een vaste brug zo naar binnen liet marcheren. In de tijd dat de kasteelpoort aan het einde van de Veestraat gebouwd werd legde men ook de tuinen aan met wandelpaden.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Trompetter DAS 200601 nationaal beiaard museum  astroklok wijzerplaat
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
Drie herenhuizen aan de Mierloseweg.
images/hourglass.png

ZOEKEN...