Onze Lieve Vrouw van Binderen
Aanverwante artikelen
Voor veel mensen is het kapelletje op Binderen in Helmond een rustpunt in een jachtig bestaan. Het kapelletje wordt bezocht door mensen die er willen bidden, maar ook door mensen die gewoon even tot zichzelf willen komen. Een prominente plaats in het kapelletje wordt ingenomen door het Mariabeeld.
In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd het Comité-Binderen gesticht. Secretaris van de stichting was de heer Snackers, de man die ook de Helmondse Terug naar God-dagen organiseerde. Later werd de naam van deze organisatie Stichting Onze Lieve Vrouw van Binderen. Het comité had tot doel op het terrein van de vroegere abdij van Binderen een kapelletje in te richten om de oude Mariadevotie te laten herleven. Een oude schaapstal op het abdijterrein werd aangekocht en ingericht als Mariakapel. De Maastrichtse kunstenaar Charles Vos kreeg opdracht een Mariabeeld te vervaardigen. In 1941 was het beeld klaar en op 12 oktober, werd het in plechtige processie overgebracht van de Leonarduskerk naar de Mariakapel op Binderen. Tot 1955 viel het abdijterrein onder die parochie. Toen werd in dat jaar de parochie Onze Lieve Vrouw Lelie onder de Doornen opgericht, beter bekend onder de naam Binderen. De parochie bleef slechts 25 jaar bestaan. In 1980 ging zij met de Paulus- en Leonardusparochie op in de parochie Helmond-Noord.
Een gebeurtenis als het overbrengen van het Mariabeeld was in 1941 een feest voor de hele stad. Op die zonnige zondagmiddag kwamen heel veel mensen naar het Leonardusplein. Om drie uur begon het lof, maar de belangstelling was zo groot dat honderden mensen buiten moesten blijven. Op het kerkhof naast de kerk was een luidspreker opgesteld, zodat de mensen buiten het lof ook konden horen. De plechtigheid in de kerk werd opgeluisterd door meerstemmig gezang van de St. Jozefzangertjes. Na het gezang en een preek werd het Mariabeeld, dat op het priesterkoor was opgesteld, gezegend door deken Van der Hagen. Na de zegening plaatste men het beeld op een versierde praalwagen en trok men door de straten naar het kapelletje op Binderen. Voor de wagen reden een aantal pages. Rondom de wagen liepen bruidjes, terwijl de kar gevolgd werd door wereldlijke priesters en paters Capucijnen met daarachter de gelovigen. De gelovigen in de stoet en die langs de kant van de straten zongen en baden de hele weg Marialiederen en het rozenhoedje. Aangekomen in het kapelletje werd het beeld op zijn plaats gezet. Ook hier zongen de St. Jozefzangertjes. Vanaf de kapel trokken de gelovigen weer terug naar de Leonarduskerk, waar het lof werd afgesloten.
Archief Stichting Onze Lieve Vrouw van Binderen.