Burgemeester Van Hoeck
De eerste burgemeester van Helmond in 1811 kwam van goede huize: Carel Frederik Wesselman, zoon van de laatste heer van Helmond. In 1814 werd hij opgevolgd door Jan Jacob van de Foelart, een Helmondse notaris. Deze bleef achttien jaar aan het hoofd van de gemeente. In 1831 benoemde de koning Francis Timmermans en in 1848 Franciscus Wilhelmus van den Dungen tot burgemeester. Deze laatste drie maakten deel uit van de gemeenteraad. Burgemeester Van den Dungen bleef tot 1874 in functie waarna G. de Raad de ambtsketen van hem overnam. Deze bleef relatief gezien slechts kort burgemeester; in 1883 werd A.H. van Hoeck benoemd.
Burgemeesters van Helmond
Katholieke Anti-Luchtbruglijst
In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw kende de Helmondse politiek een partij met de bijzondere naam Katholieke “Anti-Luchtbruglijst”. Deze partij was speciaal opgericht om te strijden tegen wat nu de Kasteeltraverse heet. Lijsttrekker was Jan Overzier. Hij deed bij de gemeenteraadsverkiezingen in september 1953 een poging om met zijn geestverwanten in de raad te komen. Dit was anderhalf jaar nadat de toenmalige raad had ingestemd met de bouw van de brug, die ook nu nog dwars door het centrum gaat.
Gemeenteraadsverkiezingen (2)
Op de hoek van de Wolfstraat en de Molenstraat was in 1913 een slager gevestigd. Deze slager deed in 1913 een poging om in de gemeenteraad te komen. Een poging die volledig mislukte. De agitatie tegen hem geeft een mooi beeld van de persoonlijke toon in de verkiezingsstrijd.
De Veestraat in verandering (5)
Onderstaande foto dateert van vóór 1884. Het stukje Veestraat tussen kanaal en Oude Aa heette in die tijd nog Pantoffelstraat. Helemaal links is nog een halsgevelpandje zichtbaar. Te zien is dat het pand dat nu huisnummer 40 heeft een grote verandering heeft doorgemaakt. Hierdoor valt de foto ook te dateren. In het kadaster wordt gezegd dat het pand in 1886 herbouwd is. Bij kadastergegevens moet altijd met een verschil van een tot twee jaar rekening worden gehouden. Omdat het oude pand er nog staat, valt de foto te dateren van vóór 1884.
De Veestraat in verandering (3)
ZOEKEN...