Helmond en het nationaal gevoel
Begin 19e eeuw zijn er twee grote en voor Nederland grote gebeurtenissen te onderkennen, namelijk de inhuldiging van Willem I als souverein vorst der Nederlanden en de slag bij Waterloo waar Napoleon een grote nederlaag werd toegebracht. In die slag hadden Nederlandse troepen een groot aandeel, zo wil de Nederlandse versie van de geschiedenis toch.
Helmondse bescheidenheid anno 1815
“Onze stad heeft al sinds de dertiende eeuw stadsrechten”, een zin die veel inwoners vaak met enige trots laten klinken om hiermee aan te geven dat ze wonen in een plaats die er echt toe doet en dat al sinds vele eeuwen. Zo ook Helmond, een stad die al in 1232 stadsrechten heeft gekregen en daarmee een behoorlijk status verkreeg.
Terug naar toen: De drie musketiers
De Tour de France, la grande boucle oftewel de Ronde van Frankrijk, had in 2015 het Grand Départ in Utrecht.
Gedicht voor vaderdag
Vaderdag bestaat bij de gratie van Moederdag. Moeders werden al sinds mensenheugenis in het zonnetje gezet, de oude Grieken deden dat al. In 1908 werd in de Verenigde Staten voor het eerst Moederdag nieuwe stijl gevierd.
J.L. van Duijnhoven, de eerste katholieke onderwijzer in Stiphout
In het tijdschrift “Bijdragen betrekkelijk de staat en verbetering van het schoolwezen in het Bataafsche Gemenebest” uitgegeven in 1807, staat onder het artikel ‘schoolberigten’ een oproep voor de functie van schoolmeester in Stiphout als opvolger van de overleden J. van Duinhoven.
De HBS-kwestie
Sinds 1867 bestaat er in Helmond een Rijks HBS met driejarige opleiding.
Op de camping
Het was 1970. Willemien van der Steen van Ginkel was met haar familie gaan kamperen bij het Wolfsven Mierlo.
ZOEKEN...