Kasteel der Stad en Vrijheid Helmont.
Carel Frederik Wesselman en diens nakomelingen bewoonden het kasteel van Helmond tot 1920. Toen werd het verkocht aan de gemeente die het liet verbouwen tot gemeentehuis.
Villa Nancy Home.
Dit is de oude burgemeesterswoning van Henricus Jacobus Maria van der Weijden, van 1923 tot 1957 burgemeester van Stiphout.
Blokhut in de bossen.
In navolging van het Engeland van Baden Powell rond 1910 verschenen er in de jaren 1950 ook bij ons kinderen en jongeren in uniformen.
De grote brand in Leende
Een prachtig plaatje van het Marktplein van Leende met op de voorgrond de muziekkiosk.
“Remerkabele” punten in een verdeelde Peel 2
Op 15 december 1716, ratificeerde de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden het Tractaat van Venlo, waarover de vorige ‘Peel in perspectief’ vertelde. Het Tractaat legde definitief de grens in de Peel vast tussen Brabant en het toenmalige Pruisen met de bedoeling om een einde te maken aan de vele conflicten tussen buurgemeenten aan weerszijden van die grens. Conflicten bleven echter niet uit en zelfs in het eindstadium van de onderhandelingen over het Tractaat van Venlo creëerde Venray er een met Deurne. Wat was het geval?
“Remerkabele” punten in de Peel
De Peel was, ondanks zijn zompigheid, een goudmijn van turf, heiplaggen en strooisel. En ook de koeien, ossen, paarden en schapen konden er weiden. De Peel vormde de grens tussen plaatsen als Deurne en Venray en dat was niet alleen een dorpsgrens maar ook een landsgrens. Die van de ene kant - of dat nou Deurnenaren of die van Venray waren, maakte niet uit – schroomden niet om de andere kant te benutten. Dat gaf veel geruzie tussen de dorpen. Venray hoorde tot het gebied van de koning van Pruisen en die vond het in 1713 welletjes met al dat getwist over de grenzen in de Peel. Hij liet uitgebreid onderzoek doen naar de oude grenspunten om met de Staten-Generaal, de baas over de Brabantse kant, te kunnen onderhandelen over een definitieve grens om voorgoed “te eyndighen dese dispuyten ende verouderde strijdigheden”. Op 20 november 1716 was het zo ver dat in Venlo wederzijds de overeenkomst hierover kon worden ondertekend: het Tractaat van Venlo.
Hoek Markt Veestraat rond 1910
In het vooruitspringende pand links in de Helmondse Veestraat is inmiddels de beddenspeciaalzaak van Van Hout gekomen.
Kerkstraat 52
In 2000 werd op de Zuid-Koninginnewal de oude Mater Deischool flink onder handen genomen. Dat is de naam waaronder het gebouw in Helmond bekend is. De school werd tussen 1870 en 1873 gebouwd als rooms-katholieke jongensschool en werd in 1880 in gebruik genomen als klooster van de Broeders van Maastricht en jongensschool. Tot 1926 bleef de school in gebruik en heette al die tijd de Broedersschool.
ZOEKEN...