De zuidkant van het kasteel 1
In de nacht van 10 op 11 februari 1549 brak brand uit in het kasteel van Helmond. Vooral de westelijke vleugel, dat is de vleugel aan de kant van het kanaal, was zwaar beschadigd. De toenmalige heer van Helmond, Joost van Cortenbach, begon meteen na de brand met de herstelwerkzaamheden. Op 18 februari al sloot hij een contract met Hendric van Werdingen die de werkzaamheden met zijn drie zoons zou uitvoeren. En Joost van Cortenbach wilde de restauratie snel gedaan hebben. In het contract stond onder meer dat hij vier bedden zou leveren op de plaats waar zij moeten werken. Zo kon er snel gewerkt worden. In juni van hetzelfde jaar was het werk al gereed.
Groep voor hotel Van Will
Op de hoek van de Steenweg en de Kanaaldijk in Helmond is nu de horecagelegenheid Zeezicht gevestigd. Het gebouw waarin Zeezicht zit is in 1924 gebouwd als bankgebouw voor de Helmondsche Bank. Die bank werd in 1901 opgericht en begon haar werkzaamheden in de Kerkstraat om in 1908 te verhuizen naar het einde van de Veestraat op de hoek van de Havenweg. Op dat punt is nu restaurant De Bank.
Een uitstapje naar de Persilfabrieken
Onderstaande foto toont een groep Helmondse vrouwen tijdens een dagje uit. Dit uitstapje werd georganiseerd door de Helmondse kruidenier Janus Verstappen. Hij had zijn winkel aan de Paterslaan op nummer 2. Als je vanaf de Smalstraat de Paterslaan in liep had je rechts, direct na het huis van aannemer Tillemans, het magazijn van Verstappen. Zelf woonde hij vanaf 1934 tot 1954 aan de overkant op nummer 5.
Bedevaart naar Lourdes
Onderstaande foto is genomen in Frankrijk, in de buurt van Lourdes. Dat vertelt het bordje bij de auto waarop vermeld staat dat Lourdes 3 km naar links ligt en Gavarnie 50 km naar rechts. De beschrijving achter op de foto geeft aan dat geportretteerd zijn de personen pastoor Van Dun, Johan Strijbosch, pastoor Van Eindhoven van Maria-Hout, P. Helsper en een chauffeur.
Duo Ermens - van Zantvoort
Bijgaande afbeelding is een foto die als ansichtkaart verstuurd kan worden. De achterkant is met een stempel voorzien van de tekst “Duo.Ermens.v.Zantvoort Helmond"
Veestraat 30
Onderstaande foto toont drie heren voor een pand in de Veestraat waarin een modezaak is gevestigd. Het is een statig pand waarvan de kelder deels boven de grond is. Dat maakt dat de vensters op de begane grond flink boven straatniveau zijn. De foto is rond 1900 gemaakt. In die tijd hadden de winkels nog nauwelijks etalages zoals wij die nu kennen.
Molenstraat 37
Francis Hubertus van Hoeck is evenals zijn vader Andries zilversmid van beroep. Van hem erft hij een heleboel grond. Veel van die grond ligt in het Klein Tiendje.
De varkenskeuring.
In de 17e eeuw kende Helmond strikte regels voor de plaatsen van kramen op de markt. In de zogenaamde “keuren” stond precies waar de potten- en pannenverkopers, de broodverkopers, de mensen met graan, turf en beesten moesten staan. De hele Markt en de Kerkstraat stonden vol. Maar ook nog buiten de Bindersepoort, bij het huidige postkantoor, stonden beesten.
ZOEKEN...