Herdenking in Indië gesneuvelde Astenaren
Op 4 mei herdenken we jaarlijks onze doden die het slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld. Terecht. Ondanks de gruwelijke ervaringen met de vele oorlogen die in het verleden zijn gevoerd, wordt er nog steeds op meerdere plaatsen in de wereld gevochten. Velen vinden vaak onnodig de dood. De dodenherdenking in Asten staat vrijdag speciaal in het teken van de soldaten die kort na de Tweede Wereldoorlog zijn uitgezonden naar Nederlands-Indië en daar gesneuveld zijn.
Een kolossale burcht waar bloedig is gevochten
't Oude Huys is waarschijnlijk rond 1175 gebouwd. Het complex bestond helemaal uit houten gebouwen. In zijn tijd moet 't Oude Huys een van de grootste burchten in zijn soort zijn geweest in Europa
Een inhoudelijke verdieping
Wilt u het hele verhaal over de kastelen van Helmond lezen? Bij elk van de vier voorafgaande onderwerpen vindt u een link naar een tekstdocument.
WOII leidt tot schaarste
Tijdens de oorlog krijgt Nederland, en daarmee ook Helmond, te maken met grote schaarste aan allerlei artikelen.
Kleding en schoeisel
Na de bevrijding wordt het duidelijk hoe het gesteld is met de kleding en schoeisel van de bevolking. Vooral gezinnen met kinderen hebben last van de schaarste.
Kabouter Goederaad en IJsbrand de Vries geven tips over brandstofbesparing
In juli 1941 wordt rantsoenering van gas en electriciteit ingevoerd, waarbij het rantsoen wordt vastgesteld op 75% van het verbruik in de jaren 1939 en 1940. Er wordt een grote voorlichtingscampagne gestart om de huisvrouw te leren zuinig om te gaan met energie.
Winterhulp
Op 22 oktober 1940 wordt de Stichting Winterhulp Nederland opgericht. Doel van de stichting is behoeftig geworden Nederlanders in de dure winter hulp en ondersteuning te verlenen.
ZOEKEN...