"Van dat manneke zul je raar opkijken"
In de artikelen "3.398 kilometer in 23 dagen", en “Zijn gelaat is enigszins brons getint” was is te lezen hoe Johannes Antonius van Lieshout zijn reis naar Rome begon, en daar de Paus ontmoette. Hier leest u over zijn terugkeer naar Helmond.
“Zijn gelaat is enigszins brons getint”
In het artikel “3.398 kilometer in 23 dagen" is te lezen hoe onze Jan (Johannes Antonius van Lieshout) begon aan zijn fietsreis naar Rome. Hier kunt u lezen hoe het verder ging.
3.398 kilometer in 23 dagen
In het jaar 2009 zijn er ongeveer duizend pelgrims naar Rome geweest, waaronder zo’n 200 mensen uit zuidoost Brabant. Die pelgrimage werd georganiseerd door het Bisdom den Bosch in het kader van haar 450-jarig bestaan. De paus ontving hen in audiëntie op het Sint Pietersplein. De reis werd met diverse vervoermiddelen ondernomen, het vliegtuig, de trein en de auto. In 1931 gebruikte Johannes Antonius van Lieshout de fiets om in Rome te komen. Vanuit Helmond had hij daar heen en terug maar 29 dagen voor nodig, wat hem tot een nationale beroemdheid maakte. Ook hij werd in Rome door de paus in audiëntie ontvangen.
Groet uit Helmond
Een algemeen beeld van Helmond wordt gegeven op een ansichtkaart uit 1907. De basis van de kaart kon voor iedere gemeente gebruikt worden. De letters van “GROET” zijn standaard, waarna de gewenste gemeentenaam en wat plaatjes uit die gemeente op de standaardkaart gedrukt werden. De letters bestaan uit houtstronken die bevallige chique dames tot steun dienen. Kinderen rusten op de dwarsbalken van de letters. Alleen de letter “T” is anders. Daar staat een minder chique geklede vrouw in Tiroler kleding. Ook de jongen en het meisje op de achtergrond van de “T”, zijn in Tiroler kleding. Aan de horizon zijn bergen te zien. Het zou zomaar kunnen dat de kaart oorspronkelijk voor is Tirol ontworpen en later algemener verspreid is.
Theo Driessen Instituut
Het Theo Driessen Instituut is welbekend in Helmond. Over dat instituut en zijn naamgever valt dan ook heel wat te vertellen. Over de student aan het seminarie, die toch meer zag in het lesgeven aan kinderen dan in het priesterschap. Over zijn liefde voor Gregoriaanse muziek en de Ward-methode. En over de activiteiten in het instituut dat zijn naam draagt. Te veel om in een kort verhaal te stoppen. Daarom beperkt dit artikel zich voornamelijk tot de bouw van het instituut.
Sinterklaas 1
De komst van Sinterklaas leidt bij veel kinderen tot behoorlijk wat spanning. De schoenen worden netjes gepoetst, zodat de Sint er bij het verwijderen van wortel, suiker en hooi uit de schoen geen opmerkingen over kan maken. Er worden tekeningen gemaakt en prachtige brieven geschreven. Die brieven worden vaak keurig in een envelop gedaan en naar de Sint gestuurd.
Groenewoud
Er is weinig meer over van het straatbeeld op onderstaande foto. Gelukkig heeft de uitgever van de prentbriefkaart erbij vermeld dat de opname in Helmond gemaakt is en dat het getoonde slaat op de Ameide en het Groenewoud. De foto kan daarom maar in één jaar gemaakt zijn. En wel in 1902.
"Er daagt een dag na elke nacht, voorbij trekt iedre wolk."
Met deze strofe uit het gedicht “Het lied der achttien doden” van Jan Campert herdenken we de bevrijding van Helmond op 25 september 1944.
ZOEKEN...