Nationaal knevelconcours
Op 16 augustus 1903 werd in Helmond het nationaal knevelconcours gehouden. In die tijd was de industrialisatie in Helmond in volle gang. In de stad woonden niet alleen arbeiders, maar ook de leidinggevenden van de vele fabrieken, middenstanders en ambtenaren. Al deze mensen zochten na een dag werken naar vertier.
Familie Van den Boogaart
Een familiekiekje dat, getuige de ernst op de gezichten, niet ter gelegenheid van een verjaardagsfeestje genomen is. Te zien zijn een man en vrouw met twee mannelijke kloosterlingen.
Het pand van bakker Strijbosch
In 1832 heeft, op wat nu in Helmond de Markstraat genoemd wordt, maar toen nog met de algemene naam van de wijk Hemelrijk werd aangeduid, Godefridus Beeks een huis met een moestuin. In de registers van het kadaster wordt gezegd dat hij moezigmeester is. Logischerwijze is dit een verwijzing naar zijn grond, een moestuin. Vermoedelijk was hij dan ook groentekweker. Na het overlijden van Goort Beeks komt zijn onroerend goed in handen van zijn erfgenaam Antonetta Beeks en vervolgens aan Gerardus Hubertus van Aerssen, die eerst kapelaan was in Asten en later pastoor in Steensel.
Familie Strijbosch (1)
Bakker Peter Strijbosch trouwt op 24 april 1866 met Maria Elisabeth van Geffen. In juni van datzelfde jaar begint hij een bakkerij in de Kerkstraat in Helmond. Blijkbaar gaan de zaken goed. Enkele jaren daarna kunnen zij een pand kopen aan wat dan nog het Binderseind genoemd wordt, maar nu Marktstraat heet. Het pand dat er staat, wordt afgebroken en in de nieuwbouw die daarvoor in de plaats komt zet Peter zijn bakkerszaak voort. Minder geluk heeft het echtpaar met hun kinderen. Zij krijgen zeven kinderen, waarvan de oudste een tweeling is. Alle kinderen sterven op heel jonge leeftijd. De meesten al heel snel na de geboorte. Eén kind wordt anderhalf jaar. In 1878 wordt het laatste kind geboren. Mevrouw Strijbosch overlijdt in het kraambed, haar kind enkele weken later.
De veste van Helmond
Op het eerste gezicht lijkt Helmond, behalve het kasteel, weinig voorbeelden van verdedigingswerken te kennen. Echter, wanneer de stad vanuit een niet alledaags gezichtspunt bekeken wordt, blijkt er nog een andere herinnering te zijn aan een meer turbulent verleden. De stratenloop in het centrum toont namelijk nog veel van de oude veste van Helmond. Het stratenpatroon was kruisvormig met de assen Markt-Kerkstraat en Veestraat-Ameidestraat. Aan het einde van die straten lagen de vier stadspoorten die men door moest om de stad binnen te kunnen komen of te verlaten.
Trambrugweg
Een opname van de Trambrugweg omstreeks 1925 op het punt net voor de kromming in die weg. Links zijn huizen te zien aan de Mierloseweg. Rechts een deel van de fabriek van Carp met de grote schoorsteen. Dit is een voor Helmond zeer belangwekkend gebied.
ZOEKEN...