Annexatie
Op 1 januari 1968 werd het Helmondse grondgebied fors uitgebreid door annexatie van grond van de gemeenten Aarle-Rixtel, Bakel, Deurne, Mierlo, Someren en Stiphout. Het argument voor die annexatie was dat de stad dusdanig gegroeid was dat uitbreiding op het eigen grondgebied niet meer mogelijk was. De wens tot annexatie was niet iets dat in de jaren zestig van de twintigste eeuw zo maar opkwam.
Weg op den Heuvel 33-35
Het verhaal van de huizen aan Weg op den Heuvel 33 en 35 is grotendeels gelijk aan dat van nr.31.
“uyt den dreck” getrokken
Hij werd 550 jaar geleden geboren, de enige Nederlandse paus, die onder de naam Adrianus VI kort in Rome resideerde. Adrianus Floriszoon Boeijens werd op 2 maart 1459 in Utrecht geboren.
Schoenhandelaar Stevens
Hier ziet U een reclamebiljet van de firma Stevens, een firma die in Helmond zeer lang een bedrijf aan de Markt heeft gehad. Francis Arnoldus Stevens, die in 1808 in Huisseling geboren werd, oefent in 1839 al het beroep van leerlooier uit in Helmond.
Kranenven.
Asten – Vakantie anno 1970 op de camping aan de Kranenvenweg in Ommel.
Sociale woningbouw in Helmond 1
In de jaren twintig van de twintigste eeuw kwamen verschillende zaken bij elkaar. Aan het einde van de negentiende eeuw kende Helmond een periode van industrialisatie. Veel inwoners van Helmond, maar ook van de omliggende dorpen hadden tot die tijd als nevenactiviteit bij de landbouw of als hoofdactiviteit thuis geweven. Zij deden dat voor zogenaamde entrepreneurs, die de garens leverden en de geweven stoffen weer ophaalden. Met de komst van stoommachines veranderde dat.
Heistraat
De Helmondse Heistraat is al oud. De oudste kaart dateert uit 1540 en daarop is al de specifieke ronding van de Heistraat te herkennen. In die tijd was het een weg in het buitengebied waarlangs de Helmonders richting Bakel gingen. Ook toen was er al bebouwing. Het is altijd een straat geweest waar wonen en werken samen gingen.
ZOEKEN...