Klooster Binderen
Buiten het klooster in de oude kerk in de Hage, heeft Helmond vroeger nog een ander klooster gehad. Te weten een abdij voor adellijke dames. Dat was Binderen.
Helmonders in Neuengamme
In 2005 verscheen een boek getiteld Nederlanders in Neuengamme. Dit boek, geschreven onder eindredactie van Judith Schuyf, vertelt het verhaal van het concentratiekamp Neuengamme, 30 kilometer ten oosten van Hamburg, dat begon als een buitenkamp van Sachsenhausen. Al in 1940 werd Neuengamme een zelfstandig kamp, met op zijn beurt weer buitenkampen, waar mensen uit het hoofdkamp moesten werken en ook voor de nacht ondergebracht werden. Veel gevangenen uit Neuengamme werden in buitenkampen ingezet bij het graven van antitankgrachten. Tijdens het zware werk kwamen veel gevangenen om.
Het klooster op de Markt
Het klooster Binderen verdween kort na de Vrede van Munster in 1648. Het klooster in de Hage verdween na de brand die in 1543 door de stad zelf aangestoken was, om te voorkomen dat de troepen van Maarten van Rossen het zouden doen en de stad wellicht helemaal zou afbranden. Maar Helmond heeft in het recente verleden nog meer kloosters verloren.
Kloosters in de Molenstraat
In de Molenstraat in Helmond lagen maar liefst drie kloosters. Hoewel niet meer in gebruik als klooster, zijn twee van de drie gebouwen nog wel aanwezig. Het Kapucijnenklooster is verbouwd tot wooneenheden en de bijbehorende Paterskerk is in gebruik als aula voor de Jan van Brabantschool. In het voormalige Clarissenklooster zijn verschillende sociale instellingen ondergebracht. Op de foto van vandaag is de gevel van de Paterskerk zichtbaar. Helemaal links is een stukje van de Rijks-HBS te zien, de huidige Jan van Brabant. Ook de muur om de tuin van het Kapucijnenklooster is zichtbaar, maar het klooster zelf niet.
Bedevaart naar Kevelaer
Vroeger speelden bedevaarten een belangrijke rol in het leven van de Helmonders. Naast de religieuze betekenis zal het ontspannende element zeker een rol hebben gespeeld. Mensen die nauwelijks ooit buiten de stad kwamen, gingen op reis en zagen wat van de wereld.
Eucharistisch jeudgcongres
Op zondag 21 juni 1931 wordt in Helmond een eucharistisch jeugdcongres gehouden op een weide aan de Bakelsedijk, eigendom van landbouwer Van den Hurk. Op deze plaats is later woonvoorziening Den Dries gebouwd. Het gebouw op de achtergrond, is de kleuterschool aan de Bunzingstraat. Op het dak links is een fotograaf aan het werk. De foto is gemaakt tijdens de openluchtmis. Het altaar staat onder een prachtige overkapping met daarop een groot Christusbeeld.
Helmond. Klaverhof
Veel van de panden op de monumentenlijst zijn groot. Villa’s, pastorieën, kerken. Je komt niet echt veel woonhuizen van de gewone Helmonder op de rijks- en gemeentelijke monumentenlijst tegen. Toch zijn er wel een paar. Aan de Kanaaldijk N.O. ligt een rijtje huizen met de nummers 116 t/m 124. Deze panden staan op de rijksmonumentenlijst. Volgens de Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant, waarin panden zijn opgenomen die beschreven zijn in het kader van het monumenten inventarisatie project, zijn deze huizen gedateerd op 1915. Dat zou ze tot jongere monumenten maken, die passen in het thema van open monumentendag 2007. De panden blijken toch ouder te zijn. Ze zijn in de eerste helft van de jaren 90 van de 19e eeuw gebouwd door fabrikant Willem Prinzen bij zijn fabriek aan wat toen nog de Tramstraat werd genoemd. Aan die kant van het kanaal liep de tram richting Aarle-Rixtel. Die arbeidershuizen behoren daarmee niet tot de jongere monumenten van na 1900.
ZOEKEN...