Helmond. Klaverhof
Veel van de panden op de monumentenlijst zijn groot. Villa’s, pastorieën, kerken. Je komt niet echt veel woonhuizen van de gewone Helmonder op de rijks- en gemeentelijke monumentenlijst tegen. Toch zijn er wel een paar. Aan de Kanaaldijk N.O. ligt een rijtje huizen met de nummers 116 t/m 124. Deze panden staan op de rijksmonumentenlijst. Volgens de Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant, waarin panden zijn opgenomen die beschreven zijn in het kader van het monumenten inventarisatie project, zijn deze huizen gedateerd op 1915. Dat zou ze tot jongere monumenten maken, die passen in het thema van open monumentendag 2007. De panden blijken toch ouder te zijn. Ze zijn in de eerste helft van de jaren 90 van de 19e eeuw gebouwd door fabrikant Willem Prinzen bij zijn fabriek aan wat toen nog de Tramstraat werd genoemd. Aan die kant van het kanaal liep de tram richting Aarle-Rixtel. Die arbeidershuizen behoren daarmee niet tot de jongere monumenten van na 1900.
Industrieel erfgoed in Openlucht Galeries Helmond
In de opgeknapte Kamstraat hangen sinds februari 2006 fototentoonstellingen van de Openlucht Galeries Helmond. De eerste betrof Helmondse sporthelden. Het aantal muurvitrines werd daarna uitgebreid en het volgende onderwerp was industrieel erfgoed.
Bloemenbuurt in Helmond-Oost
Deze wijk is een van de kleinere van Helmond. De begrenzing wordt in het oosten gevormd door het Piet van Bokhovenpad aan de kanaalomleiding, in het noorden door de Bakelsedijk, in het zuiden door de Deurneseweg en de Molenstraat en in het westen door de Burgemeester van Houtlaan. Het westelijke gedeelte van de wijk bestaat uit de Bloemenbuurt en het oostelijke gedeelte uit de Zeehelden- en Vliegeniersbuurt.
Helmond, Industriegebied Zuid
Een van de huidige wijken van Helmond is het Industriegebied Zuid. Zoals de naam al zegt, bestaat de wijk voornamelijk uit bedrijfsterreinen. In het verleden was dat niet zo. Het was een landelijk gebied waar verspreid boerderijen stonden. Alleen dicht bij de stad, op het Hoogeind of de Oliemeulen, was de bebouwing dichter. Op oude kaarten zijn namen terug te vinden van boerderijen als de Rooseindse hoef en Mariahof. In het gebied lagen buurtschappen als Het Geremt en Duizeldonk. De bebouwing heeft bijna allemaal moeten wijken voor de aanleg van het industrieterrein.
De zuidkant van het kasteel 2
Onderstaande foto van het kasteel is rond 1900 genomen vanuit vrijwel dezelfde positie als op een schilderij van Henri Knip (zie ‘De erker werd aangebracht op de plaats van het middelste raam van de ridderzaal. Verder werd de gevel er niet door aangetast. Zelfs de zonnewijzer boven het raam bleef gespaard. Bij de verbouwing van het kasteel tot raadhuis werden de erker en de brug verwijderd en werden in de zuidelijke gevel meer ramen gemaakt om licht in de raadzaal en de werkvertrekken van de ambtenaren te krijgen.
Palmpasen 1980
Sinds 1976 wordt in Helmond een palmpaasoptocht gehouden. Het initiatief ervan ging uit van de Antoniusschool. De optocht bleef toen nog beperkt tot de scholen van de Onze Lieve Vrouweparochie, namelijk de Antoniusschool, de Mariaschool, kleuterschool Woelwijk en de Wilhelminaschool. Korte tijd daarna werden ook andere scholen uit andere parochies er bij betrokken.
Een uitstapje naar de Persilfabrieken
Onderstaande foto toont een groep Helmondse vrouwen tijdens een dagje uit. Dit uitstapje werd georganiseerd door de Helmondse kruidenier Janus Verstappen. Hij had zijn winkel aan de Paterslaan op nummer 2. Als je vanaf de Smalstraat de Paterslaan in liep had je rechts, direct na het huis van aannemer Tillemans, het magazijn van Verstappen. Zelf woonde hij vanaf 1934 tot 1954 aan de overkant op nummer 5.
ZOEKEN...