Een uitstapje naar de Persilfabrieken
Onderstaande foto toont een groep Helmondse vrouwen tijdens een dagje uit. Dit uitstapje werd georganiseerd door de Helmondse kruidenier Janus Verstappen. Hij had zijn winkel aan de Paterslaan op nummer 2. Als je vanaf de Smalstraat de Paterslaan in liep had je rechts, direct na het huis van aannemer Tillemans, het magazijn van Verstappen. Zelf woonde hij vanaf 1934 tot 1954 aan de overkant op nummer 5.
Veestraat 30
Onderstaande foto toont drie heren voor een pand in de Veestraat waarin een modezaak is gevestigd. Het is een statig pand waarvan de kelder deels boven de grond is. Dat maakt dat de vensters op de begane grond flink boven straatniveau zijn. De foto is rond 1900 gemaakt. In die tijd hadden de winkels nog nauwelijks etalages zoals wij die nu kennen.
Molenstraat 37
Francis Hubertus van Hoeck is evenals zijn vader Andries zilversmid van beroep. Van hem erft hij een heleboel grond. Veel van die grond ligt in het Klein Tiendje.
De varkenskeuring.
In de 17e eeuw kende Helmond strikte regels voor de plaatsen van kramen op de markt. In de zogenaamde “keuren” stond precies waar de potten- en pannenverkopers, de broodverkopers, de mensen met graan, turf en beesten moesten staan. De hele Markt en de Kerkstraat stonden vol. Maar ook nog buiten de Bindersepoort, bij het huidige postkantoor, stonden beesten.
De Woninginrichtingtiendaagse.
Bijgaande foto van Fotoatelier Prinses is genomen op de Markt in Helmond. Het betreft hier de uitreiking van de prijzen bij gelegenheid van de woninginrichtingtiendaagse in maart 1954. Het is een leuke foto met veel kinderen er op, want er was o.a. een kleurwedstrijd georganiseerd, en dat is altijd leuk omdat het voor de Helmonders van nu een feest is om zichzelf te herkennen in de kinderen van toen.
Kasteel en omgeving
In 1934 werd vanaf de toren van de Lambertuskerk in Helmond deze prachtige foto genomen van het kasteel en zijn omgeving. Aan het kasteel is duidelijk te zien dat de opname dateert van na de verbouwing tot raadhuis. Tot die tijd had eeuwenlang een aarden wal tussen de gracht en het kasteel gelegen. Omdat op oude prenten te zien was dat die wal er oorspronkelijk niet lag, heeft men de aarde bij de restauratie verwijderd. De lichtere stenen boven de waterlijn van de gracht laten nog wel zien hoe hoog de wal tegen het kasteel gelegen heeft.
Jubileum slagersvakvereniging St. Nicolaas
Op vrijdag 25 januari 1929 werd in Zaal Odeon aan de Steenweg in Helmond een tentoonstelling geopend van de slagersvakvereniging St. Nicolaas. De tentoonstelling was een van de onderdelen van het feestprogramma bij gelegenheid van het zilveren jubileum.
ZOEKEN...