Welkom bij de verhalenbank van Geschiedenis Peel. Ontdek de regio en filter op thema en tijdsperiode.
Kerkstraat 52
In 2000 werd op de Zuid-Koninginnewal de oude Mater Deischool flink onder handen genomen. Dat is de naam waaronder het gebouw in Helmond bekend is. De school werd tussen 1870 en 1873 gebouwd als rooms-katholieke jongensschool en werd in 1880 in gebruik genomen als klooster van de Broeders van Maastricht en jongensschool. Tot 1926 bleef de school in gebruik en heette al die tijd de Broedersschool.
De oude en de nieuwe Onze Lieve Vrouwekerk
In 2008 vond een tentoonstelling plaats over de bouw van de nieuwe kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in de periode 1915-1926.
Vijftig jaar Kapel Loostraat
Door de groei van Eindhoven en de massale verstedelijking zijn veel traditionele uitingsvormen van gemeenschapsleven verdwenen. Maar in de Loostraat in Tongelre weet zich in weerwil van de oprukkende bebouwing al een halve eeuw een traditie te handhaven die zich concentreert rond de Kapel die op 19 juni 1954 in gebruik genomen is.
Rikkers, toepers en katters
‘…In’t Gruun koffiehuis,Ge kunt er de rook bekant snije,Ge hangt er zo lui en lekker an’t buffet,En vat er ‘ne pilsje of ‘ne klaore,En dan wordt er sterreke koffie gezet…’
In goede harmonie
In 1883 werd door de directeur van de Machinefabriek Begemann een harmonie opgericht.
Deurnes Stemvee
Klot, leem en carnavalskeien
Peellands bodem heeft in de loop der tijden het Peelvolkje veel gegeven: van brandstof en landbouwgrond tot fossielen en archeologische schatten uit oude culturen, zoals de gouden Romeinse helm. Velen hebben met hard werken hun brood verdiend in de veenderijen, de turfstrooiselindustrie en de landbouw. In de hoogtijdagen van de veenbedrijven was er nog geen sprake van een uitbundig en meerdaags feest als carnaval, dat het werk even doet vergeten. De carnavalsverenigingen in de Peel zijn pas ontstaan in de tweede helft van de 20ste eeuw. Enkele van die carnavalsclubs zijn door hun naam en symboliek wel verbonden met de Peelgrond.
ZOEKEN...