Ontploffing Vlisco
Op 18 januari 1904 werd Helmond tegen een uur ‘s middags opgeschrikt door een enorme knal. Er waren mensen die dachten dat er een ongeluk was gebeurd met de trein naar Venlo, die net het Helmondse station verlaten had. Een dikke rookwolk boven het terrein van de Vlisco maakte duidelijk dat het niet op het spoor, maar bij de Vlisco te doen was.
Waterplant
Tussen 1909 en 1924 was Alphonse Emile Albers burgemeester van Aarle-Rixtel. De in 1878 in Londen geboren Albers trouwde met Petronella Maria Johanna Pistorius, telg uit de rijke Helmondse textielfamilie en dochter van wethouder Pistorius. Bij koninklijk besluit werd hem in 1915 toegestaan de naam Pistorius aan zijn eigen achternaam toe te voegen. In 1910 verhuisde hij met zijn vrouw vanuit Helmond naar Aarle-Rixtel. Hij ging er wonen in villa Mimosa, de villa die nu bekend is als Lohengrin in de Dorpsstraat.
Jubileum slagersvakvereniging St. Nicolaas
Op vrijdag 25 januari 1929 werd in Zaal Odeon aan de Steenweg in Helmond een tentoonstelling geopend van de slagersvakvereniging St. Nicolaas. De tentoonstelling was een van de onderdelen van het feestprogramma bij gelegenheid van het zilveren jubileum.
Klim Op tentoonstelling
In de herfst van 1938 werd in Helmond de Klim-Op tentoonstelling gehouden. De naam van de tentoonstelling was onderwerp geweest van een wedstrijd. De naam symboliseert het optimisme dat men, net voor de oorlog, had over de economie. De crisis was groot geweest, maar nu ging het beter. En door de tentoonstelling van de eigen producten zou het Helmondse bedrijfsleven gestimuleerd worden.
Thomas van Kempenstraat
Onderstaande foto laat prachtig zien hoe de stad steeds meer van het platteland rond Helmond opslokt. De kinderen die in die nieuwe huizen woonden moeten een heerlijke jeugd hebben gehad. Ze woonden in moderne nieuwe huizen, maar hadden ook nog de mogelijkheid om buiten te spelen in de weilanden die dicht bij de nieuwe buurten lagen.
Het pand van Ebben
In 1900 begint Johannes Jacobus Ebben een kruidenierswinkel tegenover het klooster op dat deel van de Markt in Helmond dat toen nog Binderstraat heette. Enkele jaren later wordt de winkel verplaatst naar de hoek van de Markt en de Ameidestraat. De in 1910 opgerichte Combinatie EDAH is in eerste instantie een inkooporganisatie.
Iemand moet de kat de bel aanbinden
Zondag 13 december 2009 ging de film “De hel van ‘63” van regisseur Steven de Jong in première. Geen documentaire over de barre Elfstedentocht van 1963, maar een film die laat zien wat zich daaromheen afspeelde, gebaseerd op anekdotes van de schaatsers van toen. De bijna 200 kilometer lange tocht werd op 2 januari 1909 voor het eerst georganiseerd en vond sindsdien vijftien maal plaats. De meeste winters met een Elfstedentocht waren koud of streng, maar de ergste was toch de tocht die op 18 januari 1963 werd gereden. Het vroor 18 graden en door de stormachtige oostenwind leek het nog veel kouder. Dat jaar was een dieptepunt in de historie van de Elfstedentocht. Slechts een op de honderd deelnemers bereikte de finish.
Handel in koloniale waar
Kruidenierswinkels zijn voortgekomen uit de handel in koloniale waar. Dat is de handel in producten die uit de koloniën naar Nederland kwamen, bewerkt werden en vervolgens in de winkels verkocht. Het gaat daarbij vooral om producten als koffie, thee, rijst, tabak en specerijen. Degenen die handelden in die koloniale waar hadden zelf ook vaak een verkooppunt waar zij hun kruidenierswaren (de naam verwijst naar de kruiden of specerijen) te koop aanboden. En vaak hadden zij contracten met buurtwinkels voor de exclusieve levering van de producten van die ene handelaar. Zo ontstonden ketens van kruidenierswaren.
ZOEKEN...