Handel in koloniale waar
Kruidenierswinkels zijn voortgekomen uit de handel in koloniale waar. Dat is de handel in producten die uit de koloniën naar Nederland kwamen, bewerkt werden en vervolgens in de winkels verkocht. Het gaat daarbij vooral om producten als koffie, thee, rijst, tabak en specerijen. Degenen die handelden in die koloniale waar hadden zelf ook vaak een verkooppunt waar zij hun kruidenierswaren (de naam verwijst naar de kruiden of specerijen) te koop aanboden. En vaak hadden zij contracten met buurtwinkels voor de exclusieve levering van de producten van die ene handelaar. Zo ontstonden ketens van kruidenierswaren.
't Schaapje van 1805
‘t Schaapje van 1805 is de prachtige naam van de Helmondse kruidenierszaak van Spoorenberg. Het logo dat de zaak voert is een schaap met op zijn nek een lint waar aan een medaille hangt. Op het lint staat de tekst “Handelsmerk” en onder het schaap staat de naam “Erven J.H. Spoorenberg”. Dit is de oorspronkelijke naam van de firma.
De Markt vanaf de Lambertuskerk
Onderstaande prentbriefkaart is van een niet al te goede kwaliteit. Hij is wat vaag, maar geeft een mooie aanblik van de Helmondse Markt vanaf de Lambertuskerk. De opname is gemaakt rond 1930, toen het pand waarin ’t Schaapje van 1805 en later de firma Notten zat, al een café was geworden. Helemaal vooraan links is nog een stuk van het dak van het pand De Valk te zien. Het is het stuk waar Van de Burgt zijn boek- en kantoorboekhandel had.
Anna Cleijnael
In de abdij Binderen traden alleen adellijke dames in. De kloosterlingen hielden zich bezig met handwerken en de opvoeding van jonge dames. Daarnaast woonden in het klooster, dat allerlei werkzaamheden verrichten. Daarnaast waren er mannelijke werknemers. Aan het klooster waren ook twee priesters verbonden die als biechtvaders en raadgevers optraden. Ook zien we die priesters vaak vermeld als degenen die namens de kloosterlingen verkoop van goederen regelden.
Theo Driessen Instituut
Het Theo Driessen Instituut is welbekend in Helmond. Over dat instituut en zijn naamgever valt dan ook heel wat te vertellen. Over de student aan het seminarie, die toch meer zag in het lesgeven aan kinderen dan in het priesterschap. Over zijn liefde voor Gregoriaanse muziek en de Ward-methode. En over de activiteiten in het instituut dat zijn naam draagt. Te veel om in een kort verhaal te stoppen. Daarom beperkt dit artikel zich voornamelijk tot de bouw van het instituut.
Wit-Gele Kruisgebouw
Onderstaande foto laat goed zien hoeveel de binnenstad van Helmond de afgelopen decennia veranderd is. Jongere Helmonders zullen misschien even goed moeten kijken om de plaats waar de foto genomen is te herkennen. Oude Helmonders herkennen het gebouw waarschijnlijk als het Wit-Gele Kruisgebouw aan Smalle Haven en Parkweg waar zij naar toe gingen voor zuigelingenzorg en tbc-onderzoek. De foto is genomen vanaf de Kasteeltraverse. Links is nog net de trap te zien, waarmee voetgangers op de traverse kunnen komen. En boven de gebouwen links steekt de bierreclame uit aan de Kasteellaan. Dit stukje Helmond ziet er nu heel anders uit en toch dateert de foto slechts van 1982.
Groenewoud
Er is weinig meer over van het straatbeeld op onderstaande foto. Gelukkig heeft de uitgever van de prentbriefkaart erbij vermeld dat de opname in Helmond gemaakt is en dat het getoonde slaat op de Ameide en het Groenewoud. De foto kan daarom maar in één jaar gemaakt zijn. En wel in 1902.
ZOEKEN...