De Veestraat

De Veestraat in verandering (2)

Het is duidelijk zomer op onderstaande foto. Er schijnt er een stralend zonnetje en alle zonneschermen zijn uitgeklapt. Ook de uitstalling voor de winkel van Konings geeft het zomerse karakter weer. Het winkelend publiek wordt uitgenodigd een parasol te kopen. De zon staat in het zuidwesten. De opname moet dan ook in de middag gemaakt zijn.

Te zien is het pand van woninginrichting Konings nog vóór de verbouwing van 1963. In de oude situatie was er een brede poort tussen de panden Veestraat 38 en 40. De breedte van de poort werd tijdens de verbouwing bij het nieuwe pand getrokken. Daarmee verdween de mooie muurreclame op de zijgevel. Ook de hoogte van het pand werd heel anders. Het oude pand was maar twee verdiepingen hoog. Het nieuwe pand paste meer bij de hoogte van de aanliggende panden. Van de foto is niet precies bekend wanneer die gemaakt is, maar de opnamedatum moet tussen 1957 en 1963 liggen. In 1956 werd de H. Hartkerk afgebroken en het nieuwe pand van V&D gebouwd. Aangezien dat pand achteraan op de foto te zien is, moet de opname van daarna dateren. En omdat de winkel van Konings in 1963 verbouwd werd, kan de foto niet jonger zijn dan 1963. 

Helemaal links is nog een klein stukje van de corsetteriezaak van Bruning te zien. De dames Hermens hebben hun bontzaak op nummer 40. Rechts van het pand van Konings is de naam Van Bokhoven-Boers te lezen en daar weer naast wijst de reclame “Lederwaren” op de aanwezigheid van de firma Mommers in lederwaren. 

Van 1925 tot 1968 is aan de hand van een woningkartotheek per pand te zien wie het bewoonde. Deze woningkartotheek geeft alfabetisch per straat en daarbinnen per nummer door wie het pand bewoond werd. Het pand van Mommers kende in 1925 als hoofdbewoner de heer Joannes Hubertus Smits. Hij bleef het pand bewonen tot 1947. In 1945 werd Christiaan C.H.M. Mommers medebewoner. Hij verliet het pand definitief in 1964, waarna zijn schoonzoon Stienen als hoofdbewoner genoemd wordt. Ook andere personen bewoonden het pand in die tijd. Bij een winkelpand kan er verschil zijn tussen de bewoner van het pand en de winkel die er gehouden wordt. Vaak wordt de bovenwoning aan derden verhuurd. Veestraat 34 is de winkel van Van Bokhoven-Boers. Marinus van de Broek is daar vanaf 1934 hoofdbewoner. Dat blijft zo tot februari 1957. Daarna wordt op de kaart alleen nog maar vermeld “Dagwinkel Bokhoven-Boers”. Van den Broek verhuist naar ernaast op nummer 36. Hij woonde er tot eind 1967. Dit huisnummer komt op latere huisnummerkaarten helemaal niet meer voor. 

De winkel van Konings besloeg in feite twee panden: de nummers 38 en 38A. Op een foto van rond 1920 is nog goed te zien dat het ene pand als winkel is ingericht en het andere als woonhuis. Op Veestraat 40 zat vanaf 1901 tot 1940 Josephus Aloysius Martin. Na een grondige verbouwing waarbij de voorgevel totaal veranderde, vestigde mevrouw Hermens zich er in oktober 1941 (zie ook De Veestraat in verandering (1)). 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Baarschot te Deurne.
't Schaapje van 1805
Naam Deurne en Liessel
Opvang van Belgische vluchtelingen in barakken aan de Christinalaan, 1914-1918. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...