Kasteeltuin
Aanverwante artikelen
Op 12 april besloot de gemeenteraad van Helmond in een geheime vergadering tot aankoop van het kasteel met bijbehorende tuin, poort, stallingen, serres, et cetera en een huis aan de Smalle Haven.
Op 10 januari 1921 was de plechtige overdracht door de familie Wesselman aan de gemeente. Maar niet de gehele tuin waarover de Wesselmannen ooit de beschikking hadden gehad werd gemeente-eigendom. Al eerder was een groot deel van de gronden achter het kasteel verkocht aan Vlisco voor toekomstige uitbreidingen. Om het kasteel geschikt te maken om als raadhuis te dienen en ambtenaren in onder te brengen, moest er heel wat verbouwd worden. Voor die verbouwing werd de bekende architect Johan Willem Hanrath (1867-1932) aangezocht. Maar ook voor de tuinen koos de gemeente een gerenommeerde tuinarchitect: Leonard Antonij Springer (1855-1940). Deze twee werkten in die tijd veel samen en het is dus mogelijk dat Springer werd aangetrokken op advies van Hanrath. Maar Springer was ook heel bekend. Hij ontwierp bijvoorbeeld het Oosterpark en de nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Maar ook in het zuiden was hij actief. Alleen al in Tilburg heeft hij drie parken ontworpen, het Wilhelminapark, Leijpark en Wandelpark.
In het raadsbesluit stond dat het kasteel enkel en alleen gebruikt zou worden voor de gemeenteadministratie of voor een ander openbaar nut. Het kasteel voldeed als stadskantoor/raadhuis aan die eis. De parkachtige tuin van Springer werd bezit van de Helmondse bevolking. Het werd een geliefd wandelgebied, zo dicht bij het centrum. En heel wat prille bruidsparen hebben hun trouwfoto’s laten maken in het park met groen en kasteel op de achtergrond. In het Regionaal Historisch Centrum wordt een serie glasnegatieven bewaard, die heel mooi de sfeer weergeven van de kasteeltuin uit de jaren ’30 van de 20e eeuw. Fotograaf onbekend.