Eten en drinken in de negentiende eeuw.
Aanverwante artikelen
In Helmond zijn verschillende horecagelegenheden die gebouwd zijn in de negentiende eeuw, maar er is niet één pand bij dat toen al die functie had. Ze werden oorspronkelijk gebouwd als woonhuis of fabrikantenvilla zoals West-Ende en De Raymaert.
In de binnenstad verrezen ook dergelijke woonhuizen voor de beter gesitueerden, zoals de vele horecapanden die nu nog aan de Markt staan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er in de negentiende eeuw geen hotels of cafés waren in Helmond. Zo was er hotel Van Will op de hoek van de Kanaaldijk en de Steenweg. Maar al die horecagelegenheden zijn sindsdien verdwenen. Alleen Hotel Sint Lambert zit nog steeds op de plek waar in 1896 de twee zusters Van Duijnhoven in 1896 hun herberg begonnen. Tevoren was in dat pand een boekhandel de drukkerij ondergebracht van Van de Burgt, Pellemans en Van de Boom. En daar vóór nog oefenden verschillende bakkers er hun bedrijf uit. Sinds 1896 staat naast de Sint Lambertuskerk dus Hotel – Café - Restaurant Sint Lambert. Het pand is echter niet meer het oorspronkelijke. In februari 1956 brandde het etablissement geheel uit en werd het vervangen door nieuwbouw. De twee foto’s laten zien hoe Lambert er in het begin van de 20e eeuw uitzag.
De eerste toont rechts de kerk, daarnaast Sint Lambert, vervolgens het veel grotere hotel De Korenbeurs en links op de hoek van de Markt en de Ameidestraat bakker Van Weert.
De tweede foto toont het interieur van rond 1900 met Truike van Duijnhoven achter het buffet.
Misschien hebben de dames Van Duijnhoven deze zoete soep aan hun gasten geserveerd. ‘Men neemt 2 fl. roodewijn en een halve fl. water, een pijpje kaneel, hier kan men sago, beschuit of fermecellie in koken, daarna zooveel suiker als men noodig oordeelt.’ Het is dan wel te hopen dat de alcohol door het koken verdampt was!
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.