In vogelvlucht.
Aanverwante artikelen
Zowel rond 1930 als kort voor 1940 beklom een onbekende fotograaf de Helmondse Lambertustoren om vanaf daar een vogelvluchtfoto te maken van de Markt. In tien jaar verandert er meestal niet zo veel aan een straatbeeld, of het moet in een nieuwbouwwijk zijn. Maar onze onbekende fotograaf legde enkele substantiële wijzigingen vast.
Op de eerste foto zit bakker Van de Korput nog in het bescheiden pandje naast het grote pand van Van Thiel, dat de linkerkant van het huidige VVV/ANWB-Kantoor is. In 1935 verhuist hij met zijn gezin naar Nuenen. Op de tweede foto is zijn pand gesloopt en is er een open plek te zien. Het huis rechts van Van de Korput is daarna ook nog gesloopt om ruimte te bieden voor de bouw van een groot nieuw pand. De laatste bewoner daarvan, Johanna Wilbers, vertrekt in maart 1939 uit het huis. Het grote pand dat er voor in de plaats komt, gebouwd door Josephus Aloysius van Thiel, herinneren velen zich nog als de Nederlandsche Middenstandsbank. Het vormt nu het rechterdeel van het VVV/ANWB-Kantoor. In de Helmondse monumenteninventarisatie die in 1991 is verschenen, staat dit pand ook beschreven. Daar gaat men er van uit dat het uit ongeveer 1880 stamt. Het gebouw kan wel een klassieke uitstraling hebben, het is zeker niet uit de 19e eeuw.
Een paar huizen verder zijn op de tweede foto bouwwerkzaamheden te zien. Het is op de plaats waar in 1973 C & A is gekomen. In 1864 bouwde Pieter Fentener van Vlissingen daar een prachtig groot wit pand. Dat pand is op de eerste foto nog te zien. Toen de tweede foto gemaakt werd, was dit pand al afgebroken en was men zeer ver gevorderd met de bouw van drie woningen op die plek. Met hun karakteristieke erkers en trappen naar de voordeur stonden ze in Helmond bekend als de huizen met de trapjes. Die huizen hebben er nog geen 40 jaar gestaan.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.