Sinterklaas 2
Aanverwante artikelen
Ook honderd jaar geleden was de Sinterklaasperiode de tijd van het jaar waarin de middenstand moest zorgen voor een grote omzet. Om de Sint te verleiden tot aankoop van cadeaus in hun winkels deden winkeliers er veel aan om de aandacht van de Sint te trekken. Onder andere door middel van advertenties in de Helmondse krant De Zuidwillemsvaart. Die advertenties waren bedoeld om de lezers naar de etalages te trekken. Daarin stalden de winkeliers veel mooie koopwaar uit. De meeste van deze advertenties bestonden echter uitsluitend uit tekst.
Een uitzondering op de tekstadvertenties vormt een heel mooie van de Helmondse firma Verhagen-de Reijdt van 20 november 1915. Weliswaar bevat de advertentie een oproep om te komen kijken in de fraaie etalage, maar de advertentie bestaat niet alleen maar uit tekst.
Op de tekening staat de mensen zich te vergapen aan die mooie etalage. De boek- en kantoorboekhandel van de firma Verhagen-de Reijdt zat tot enkele jaren geleden in de Kerkstraat. Op de afbeelding is te zien dat de winkel van de firma in 1915 op de hoek van de Ameidestraat en de Noord-Koninginnewal zat. Bovendien worden in de advertentie geen boeken aangeprezen, maar allerlei huishoudelijke en luxe artikelen. Nadat boekhandelaar Henricus Franciscus Verhagen op 8 mei 1900 met boekhandelaarsdochter Anna Catharina Henrica Francina de Reijdt trouwt gaan zij in de Molenstraat wonen. Nog vóór 1913 verhuizen ze naar de hoek van de Ameidestraat en Noord-Koninginnewal.
In de collectie briefhoofden van het RHCe is het oudste van de firma Verhagen-de Reijdt er een uit 1909. Ook hier op staan allerlei artikelen vermeld, maar geen boeken. Wel staat er bij dat de firma hoofdagent is voor een brand- en inbraakverzekering in Amsterdam. Jammer genoeg staan op de briefhoofden geen adressen. Het oudste briefhoofd met een adres dat bovendien spreekt van de boekdrukkerij en boekhandel, is uit 1931. En dan zit de firma al lang in het pand Kerkstraat 45, het oude pand van schoonvader boekdrukker Johannes Petrus Josephus de Reijdt, die zijn boekdrukkerij al in 1873 heeft opgericht. De verhuizing naar de Kerkstraat moet in het begin van de jaren twintig zijn geweest. In een adresboek uit 1920 staat boekdrukker Verhagen nog vermeld op het adres Ameidestraat, maar in het Bevolkingsregister over de periode 1913-1925 wordt het adres gewijzigd in Kerkstraat. De naam van de firma wordt dan “H. Verhagen-de Reijdt (firma J. de Reijdt)”. Daarnaast bestaat dan ook de boekhandel van Faske de Reijdt op de Steenweg.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven; krantencollectie.