Wit-Gele Kruisgebouw

Wit-Gele Kruisgebouw

Onderstaande foto laat goed zien hoeveel de binnenstad van Helmond de afgelopen decennia veranderd is. Jongere Helmonders zullen misschien even goed moeten kijken om de plaats waar de foto genomen is te herkennen. Oude Helmonders herkennen het gebouw waarschijnlijk als het Wit-Gele Kruisgebouw aan Smalle Haven en Parkweg waar zij naar toe gingen voor zuigelingenzorg en tbc-onderzoek. De foto is genomen vanaf de Kasteeltraverse. Links is nog net de trap te zien, waarmee voetgangers op de traverse kunnen komen. En boven de gebouwen links steekt de bierreclame uit aan de Kasteellaan. Dit stukje Helmond ziet er nu heel anders uit en toch dateert de foto slechts van 1982.

 

Het Wit-Gele Kruisgebouw was ook helemaal nog niet zo oud. In oktober 1937 legde de directeur van het Wit-Gele Kruis Helmond, Wijnen, de eerste steen van het complex, dat behalve de consultatiebureaus, ook een zusterhuis ging bevatten. De zusterorde Dochters van de Goddelijke Heiland verzorgden toen al verscheidene jaren, vanaf 1920, het kruiswerk in Helmond. Zij deden dat sinds 1925 vanuit het oude broederhuis aan de Zuid-Koninginnewal, het latere Mater Dei. Het Kruiswerk zelf werd gedaan in een oud gebouw aan de Noord-Koninginnewal. Daarnaast kwamen de religieuzen en lekenzusters veel bij de mensen thuis. Met het gereed komen van het nieuwe gebouw aan de Smalle Haven en Parkweg, gingen de zusters een eigen kloostergemeenschap vormen en werden werk en wonen bij elkaar gebracht.

De bouw van het pand was een echte Helmondse aangelegenheid: architect Cor Roffelsen ontwierp de gebouwen en aannemer Van Wetten zorgde voor de bouw. De consultatiebureaus bevonden zich in het linkse gebouw. In het hogere hoofdgebouw waren de administratie, bestuurskamer en magazijn met verplegingsartikelen ondergebracht. De rest van het hoge pand was in gebruik als klooster. In 1955 vertrokken de religieuzen uit Helmond en werd het Wit-Gele Kruiswerk helemaal een zaak van leken. Deze leken, kraamverzorgsters, verpleegsters, e.d., bleven nog ruim tien jaar in het pand wonen. In die tijd vonden veranderingen plaats in het beleid. Men wil niet meer werken vanuit één centraal punt, het kruiswerk moest in de wijken gebracht worden. Zo werden in 1974 zowel in de Burgemeester van Houtlaan als in Nieuwveld kleinere wijkgebouwen geopend. En ook die ontwikkelingen zijn al lang weer achterhaald.

In juli en augustus van het jaar 1982 werd het centrale gebouw van het Wit-Gele Kruis gesloopt. Op de foto zijn de slopers bezig op het dak van de consultatiebureaus. Er voor in de plaats kwamen winkels met appartementen er boven, het Parkgebouw, dat in 1986 geopend werd. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Asten - Feest op Genoveva
De oorlogen in de 16de en 17de eeuw
Voorname bewoners van het kasteel
images/hourglass.png

ZOEKEN...