Hoek Markt - Veestraat in 1957
Aanverwante artikelen
Onderstaande foto van de hoek Markt-Veestraat in Helmond, laat zich goed dateren. Rechts van het pand van Albert Heijn is namelijk een klein restant van de H. Hartkerk te zien.
In 1952 was de toren van de kerk al gesloopt omdat het houtwerk van de toren aangetast bleek door boktor. Die aantasting door het insect werd door de Helmonders ernstig in twijfel getrokken. Nog slechts een paar jaar heeft de onttorende kerk het volgehouden. Pastoor Van Oort kreeg bij zijn benoeming in 1952 tot pastoor van de H. Hartparochie de opdracht om bouwpastoor te worden van een nieuwe kerk. Als redenen werden daarvoor aangegeven de dure onderhoudskosten van de kerk die door Cuijpers ontworpen was, de slechte fundamenten van de kerk en de ontvolking van de binnenstad. Een nieuwe H. Hartkerk werd gebouwd aan het Binderseind en was in 1956 klaar. In het eind van 1956 en het begin van 1957 volgde de sloop van de kerk in de Veestraat. Op de foto is die sloop bijna compleet. Dat gegeven, gevoegd bij het feit dat de bomen in de Veestraat voorzien zijn van fris groen, maakt dat de foto genomen moet zijn in het voorjaar van 1957.
De foto is ooit gebruikt voor een tentoonstelling over het huis met de luts. Dat oude pand is links vooraan op de foto te zien. Veel bezoekers van de tentoonstelling waren verzot op deze foto. Zij herkenden de rotonde aan het einde van de Markt, die toen nog niet autovrij was. Deze rotonde was tijdens de rijlessen een moeilijk obstakel. Ook de Veestraat was nog niet autovrij, maar er was wel eenrichtingverkeer. Aan het bord op de hoek is af te lezen dat men vanaf de Marktkant niet de Veestraat in mocht, wel vanaf het kanaal. Naast het huis met de luts is het villapand van Van Thiel te zien. Dat is nog in originele staat. Daarnaast de ijzerwinkel van Promper op de hoek van de Kamstraat.
Op de foto staat op de hoek Veestraat/Markt het pand van Albert Heijn op de plaats waar tot 1919 Terheijden en Waals, later alleen Waals, gevestigd was. In de jaren zestig trok Albert Heijn uit de winkel en kwam op deze plaats het gebouw van het Centraal Ziekenfonds. Ook het bureau Voorlichting heeft in dit gebouw gezeten en nog weer later is het opnieuw verbouwd tot een winkelpand.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.