‘t Hert
Aanverwante artikelen
Op 28 augustus 1883 trouwt de Tilburgse koopman in manufacturen Ludovicus Cornelis Meelis met de Helmondse koperslagerdochter Maria Antonetta Emans. Het jonge paar gaat in de geboorteplaats van de bruidegom wonen, maar niet voor lang.
Op 15 april 1886 komt in Helmond de herberg met beugelbaan van Hendrik Poppeliers in de verkoop. Hendrik is behalve herbergier ook timmerman. De aanleiding voor de verkoop is het overlijden van de vrouw van Poppeliers, Maria Barbara Cornelia Bordat, in maart van dat jaar. Ze overlijdt in het kraambed op 32-jarige leeftijd. Negen jaar eerder kochten ze de herberg met de beugelbaan van Laurens Noten en lieten daar een heleboel aan veranderen. Volgens het kadaster was er zelfs sprake van een “verwijdering”. Dat doet vermoeden dat het pand helemaal is afgebroken en er een nieuw gebouw voor is neergezet. In ieder geval is de omschrijving daarna nog steeds herberg met beugelbaan en tuin. In die tuin was niet alleen de beugelbaan, maar konden de gasten ook genieten van een drankje. Dat blijkt uit de verkoopakte, waarin bij de openbare verkoop de toonbanken in de herbergzaal en op de plaats niet bij de koop inbegrepen zijn. Het kadaster vermeldt ook een “vernieuwing” door Laurens Noten in 1873. Bij die vernieuwing in 1873 moet het pand een herberg geworden zijn, want tevoren werd het pand omschreven als huis en erf na die vernieuwing als huis, beugelbaan en tuin. Wellicht dat de vernieuwing van Noten slaat op de verbouwing van woonhuis tot herberg en aanleg van de beugelbaan en dat Poppeliers het pand sloopte en er een nieuw gebouw neerzette.
Tijdens de openbare verkoop op 15 april 1886 was Meelis nog niet in beeld. Misschien hoorde hij van zijn schoonfamilie in Helmond van de openbare verkoop en had hij wel zin in het pand. In ieder geval verschijnt hij op 21 april bij notaris Sassen en verhoogt het bod dat een ander al tijdens de openbare verkoop had gedaan. Voor een bedrag van 9.000 gulden wordt Louis Meelis de nieuwe eigenaar. Tot zijn overlijden in 1923 baten hij en zijn echtgenote in het pand café-restaurant ’t Hert uit. Hun namen en ook die van hun zaak staan op de gevel. Daarna wordt een zoon eigenaar van het grote pand dat nu de adressen Markt 26 en 26A heeft. Het aardige is dat sinds de foto is gemaakt weinig aan de gevel veranderd is. De foto dateert van kort na 1900 en ook toen al bestond het pand uit een winkel, toen in hoeden, en het café-restaurant. Nu zit op 26A modezaak Petit Paris en op nummer 26 is sinds kort M Grand Cafe gevestigd. Die verdeling in tweeën moet kort voor 1900 zijn aangebracht. Beugelbanen raakten in die tijd uit de mode. In 1897 had volgens het kadaster een herbouw plaats en daarna wordt de beugelbaan niet meer genoemd, maar wel twee aparte panden. Die verbouwing kan overigens wel iets eerder zijn geweest dan 1897. In het kadaster wordt altijd het jaar genoemd waarin de verandering is ingeschreven. En die inschrijving kan een tot twee jaar afwijken van de daadwerkelijke verandering.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.