Advertentie bij 25-jarig huwelijksfeest burgemeester Van Hoeck

Burgemeester Van Hoeck

De eerste burgemeester van Helmond in 1811 kwam van goede huize: Carel Frederik Wesselman, zoon van de laatste heer van Helmond. In 1814 werd hij opgevolgd door Jan Jacob van de Foelart, een Helmondse notaris. Deze bleef achttien jaar aan het hoofd van de gemeente. In 1831 benoemde de koning Francis Timmermans en in 1848 Franciscus Wilhelmus van den Dungen tot burgemeester. Deze laatste drie maakten deel uit van de gemeenteraad. Burgemeester Van den Dungen bleef tot 1874 in functie waarna G. de Raad de ambtsketen van hem overnam. Deze bleef relatief gezien slechts kort burgemeester; in 1883 werd A.H. van Hoeck benoemd.

 

Het voordeel van het kiezen van de burgemeester uit de raad was natuurlijk dat hij goed ingevoerd was in de plaatselijke politiek. Zo was Francis Timmermans al sinds 1822 raadslid en vanaf 1825 tevens wethouder. Voor Van den Dungen ging dat minder op, die maakte een bliksemcarrière. In 1848 werd hij, toen hij na de verkiezingen volgens de nieuwe grondwet rechtstreeks in de raad gekozen was, meteen tot wethouder benoemd. Een half jaar later volgde hij Timmermans op als burgemeester. Gerardus de Raad was al zeven jaar raadslid voor hij burgemeester was. 

Andreas van Hoeck werd in 1871 in de gemeenteraad gekozen. In 1875 werd hij wethouder. Deze geboren Helmonder was een telg uit de bekende familie die apothekers, goudsmeden en bierbrouwers opleverderden. Zijn installatie was op 17 mei 1883. Het programma van de feestelijkheden, waaruit blijkt hoeveel er georganiseerd werd, hebben we ook voor je op een rijtje. Vanaf ’s morgens 10 uur vlagde de hele stad. Om 3 uur werd de nieuwe burgemeester door de feestcommissie opgewacht bij de grens met Mierlohout. Een beetje vreemd: de burgemeester kwam voor zijn installatie de stad binnen, terwijl hij inwoner van de stad was. Misschien moest die intocht zijn nieuwe status symboliseren. In plechtige optocht werd hij begeleid naar het raadhuis op de Markt. In de optocht liepen allerlei Helmondse gezelschappen mee, van handboogschutterijen, liedergezelschappen tot zelfs een triomfwagen van drukkerij Van den Boom. En de gezelschappen werden vooraf gegaan door “in feestgewaad gekleede kinderen”. Na zijn aankomst in het raadhuis recipieerde de nieuwe burgemeester van 5 tot 6 uur. Om half 7 waren er volksspelen aan het Stationsterrein, gevolgd door een serenade voor het raadhuis door Liedertafel Werkmanskring om 8 uur. Een uur later was er weer een serenade, nu bij fakkellicht door het Helmonds Mannenkoor. De feestelijke dag werd afgesloten door vuurwerk op de Markt door A. Gall, “kunstvuurwerkamker te Rotterdam. 

Niet alleen zijn installatie werd feestelijk gevierd. Ook zijn 25-jarig huwelijksfeest in 1901 en zijn 25-jarig ambtsjubileum in 1908 werden door de hele stad gevierd. Onderstaande “advertentie” is afkomstig uit de krant die uitgegeven werd bij het 25-jarig huwelijksfeest van de burgemeester. De Vijfhoek is de naam van de brouwerij waarvan de heer Van Hoeck eigenaar was. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helmond. 6e slop aan het Binderseind
Het personeel van de gloeilampenfabriek der firma Philips te Eindhoven.
28 december: Onnozele kinderen
Gebied Helmond
images/hourglass.png

ZOEKEN...