Burgerlijk Armbestuur
Aanverwante artikelen
De Jan Stevensstraat in Helmond ligt in een wijk, waar meer straten naar bekende Helmonders zijn genoemd. Voorbeelden daarvan zijn de Karel Raijmakersstraat, de Willem Prinzenstraat en de Coovelsstraat.
De Jan Stevensstraat hoort echter bij de Willem Beringsstraat en de Van Hoofstraat. De heren waarnaar deze drie straten genoemd zijn, waren ook bekende Helmonders. Zij vormden samen het Algemeen Burgerlijk Armbestuur. Dit was een overheidsinstelling die behoeftige Helmonders ondersteunde. Daarnaast waren er nog kerkelijke armbesturen.
Jan Stevens, geboren te Budel op 31 december 1834 had een leerlooiersbedrijf en een schoenwinkel op de Markt. Daarnaast was hij ook lid van het gemeentebestuur en tussen 1891 en 1911 wethouder. Lid van het Burgerlijk Armbestuur was hij vanaf 1881. Jan Stevens staat hier rechts op de foto.
In het midden zit Willem Berings. Hij was lid van het Armbestuur van 1865 tot 1907, een jaar voor zijn overlijden op 10 december 1908. Willem bleef zijn hele leven lang vrijgezel. Hij werd geboren op 8 september 1825. Zijn vader, een hoedenmaker, overleed op jonge leeftijd. Zijn moeder, Johanna Maria van Mierlo begon daarop een bakkerij in de Veestraat. Later werd de zaak verplaatst naar de Steenweg. Daar zou Willem met zijn zuster zijn hele leven verder blijven wonen en het bedrijf van zijn moeder voortzetten.
Op de foto links zit Gerardus Johannes van Hoof. Ook hij was bakker, maar dan in de Kerkstraat. Geboren in 1842 werd hij in 1881 armmeester. Hij bleef dat tot het jaar van zijn overlijden in 1916. Daarnaast was hij gemeenteraadslid en kerkmeester in het parochiebestuur van de St. Lambertuskerk.
bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.