Het oude raadhuis van Stiphout.

Klooster Stiphout

De onderstaandefoto hing aan de muur tijdens een receptie bij gelegenheid van het afscheid van een medewerkster van de afdeling personeelszaken bij de gemeente Helmond. Dit had uiteraard een reden. In dit witte gebouw begon zij haar loopbaan.

Voordat het gebouw een gemeentelijke functie had, had het al een hele geschiedenis achter de rug. In 1880 begonnen de Zusters van Liefde uit Tilburg met een school voor meisjes in Stiphout. Deze orde was door monseigneur Zwijsen opgericht om in Brabant katholiek onderwijs te geven. Tot die tijd konden de kinderen in Stiphout alleen openbaar onderwijs volgen. Voor de zusters werd een gebouw opgericht dat behalve het klooster ook de school herbergde. Jarenlang kregen de Stiphoutse meisjes er katholiek onderwijs, terwijl de jongens nog steeds naar de openbare school gingen. Zij moesten tot 1931 wachten toen de Sint Trudoschool van start ging en er ook katholiek onderwijs voor hen was. De St. Jozefmeisjesschool bleef bij het klooster tot 1973. Vanaf 1968 werd er al niet meer gestart met een eerste klas, zodat de school in 1973 “uitgestorven” was. De meisjes gingen vanaf toen naar de St. Trudoschool.

De zusters waren al eerder vertrokken uit het gebouw. In 1957 werd het kloostergedeelte verbouwd tot raadhuis. Het diende Stiphout als gemeentehuis tot de opheffing van die gemeente per 1 januari 1968. Het grootste gedeelte van Stiphout, 780 hectare, kwam bij de gemeente Helmond. Het grondoppervlak van Helmond werd bijna verdrievoudigd. Behalve Stiphout kreeg de stad 130 hectare van Aarle-Rixtel, 554 hectare van Mierlo, 107 hectare van Someren, 491 hectare van Deurne en maar liefst 1052 hectare van Bakel en Milheeze. Van 1470 hectare voor de herindeling groeide Helmond tot 4134 hectare. Bij deze vergroting hoorde ook een uitbreiding van het aantal ambtenaren. Maar het kasteel van Helmond barstte al uit zijn voegen. Veel afdelingen waren al buiten het kasteel gevestigd. De afdeling personeelszaken werd ondergebracht in het oude raadhuis van Stiphout. Dat bleef zo tot de bouw van het nieuwe stadskantoor dat in 1980 geopend werd.

Collectie Regionaal historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De kasteelpoort
De westkant van de Markt in het begin van de twintigste eeuw
Carnavalsoptocht van 1963
images/hourglass.png

ZOEKEN...