Johan Peij en zijn vrouw Anna Maria Emans

Deur klempt

Of het echt Helmonds is “klempt” met een “p”, zo stond het wel geschreven op een briefje op de deur van het winkeltje van koperslager Johan Peij aan het Binderseind 46.

Na het klinken van de winkelbel verscheen de vrouw van Johan, Anna Maria Emans met wie hij in 1924 was getrouwd. Het rook er naar petroleum, olie en gasbranders, maar ook naar Loda bleekwater en afwasmiddel, naar soda en schuursponsjes. Toen eind 1969 de deur definitief op slot ging, was er nog niets veranderd. De spullen in de winkel leken niet meer te passen in de tijd. Je kon er nog steeds de olielampen en lampenglazen kopen die ook toen al in antiekzaken werden verkocht.

Johan Peij werd geboren te Helmond op 23 april 1890 als zoon van Charles Peij en Anna Maria Huberta Hezemans. Zijn vader was sinds 1878 in dienst bij de gemeentelijke gasfabriek en maakte daar de verschrikkelijke explosie mee op 23 oktober 1885. De knal was door heel de stad te horen. Men was bezig geweest met het aanbrengen van verbeteringen aan de meterinstallatie. Het telwerk had men nog niet aangebracht omdat fitter Peij nog werkzaamheden in de stad te doen had. Toen die om zes uur die avond terug was, besloot de directeur niet te wachten met het aanbrengen van het telwerk tot de volgende ochtend. Het begon al donker te worden en om goed zicht te hebben op de werkzaamheden gebruikte men een werklamp. Zo’n lamp brandde toen nog op olie of petroleum. Blijkbaar was de meter niet geheel gasdicht afgesloten. De combinatie van gas en vuur zorgde er voor dat de meter uit elkaar spatte. Het hoofd van de directeur werd verbrijzeld door voorplaat van de meter. Een grote steekvlam zette het gebouwtje in lichterlaaie. De aanwezige stoker kreeg het instortende dak op zijn hoofd en overleed ter plaatse. Peij werd meer dood dan levend naar buiten gebracht en meteen naar het Liefdehuis aan de Markt vervoerd. Het duurde een heel jaar voor hij weer naar huis kon. Hij werd nooit meer de oude en ging al vroeg met pensioen. Ondanks dat ongeval zouden de twee zoons toch in de voetsporen treden van hun vader.
 
Charles Peij woonde aan het Binderseind in een huis dat hij huurde van de Piet Berkers, die op nummer 44 een café met beugelbaan en muziektuin exploiteerde. Johan Peij woonde het grootste deel van leven in zijn geboortehuis op Binderseind 46. In 1924 trouwde hij met de uit Weert afkomstige Anna Maria Emans; zij gingen wonen aan de de Bruijnstraat 12. Al het jaar daarop kocht hij van Piet Berkers de twee woningen Binderseind 46 en 48 voor 6.000 gulden. De huizen waren gebouwd in 1867. Johan betrekt nummer 46; zijn vader gaat wonen op nummer 48. Dat laatste pand zal verhuurd blijven tot Johan het in 1960 als magazijn gaat gebruiken. Voor alle karweien die met gas, water of sanitair te maken hadden kon je bij hem terecht. Achter het huis was een werkplaats waar ketels werden gemaakt en vertind. In september 1969 verkocht de toen 79-jarige de woningen aan de gemeente voor 25.000 gulden. Begin 1980 werden de huisjes gesloopt. De rest van de straat zou spoedig volgen. Dat heeft Johan Peij niet meer meegemaakt; hij stierf op 20 oktober 1970. Zijn vrouw overleed te Mierlo op 11 november 1972.
 
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Hotel van Will.
Sobriëtasgebouw
De ravage na het ongeluk
images/hourglass.png

ZOEKEN...