Jos van Wel, voorzitter Woningbouwvereniging Volksbelang
Aanverwante artikelen
In 1902 werd in Nederland de woningwet van kracht. Tot die tijd konden alleen particulieren woningen bouwen.
De woningwet maakte het gemeentes mogelijk om, met financiële steun van het rijk, arbeiderswoningen te bouwen of woningen te laten bouwen door woningbouwverenigingen. De gezondheidscommissie, die in Helmond actief was, vestigde aandacht op de slechte hygiënische omstandigheden van veel arbeiderswoningen en riep op tot verbetering. Het duurde nog een behoorlijke tijd tot het zover was. In 1911 werden de eerste stappen genomen om te komen tot een Helmondse woningbouwvereniging. Die eerste vereniging werd Volksbelang, opgericht op 3 mei 1912. Toch wordt meestal 1913 als beginjaar genomen, omdat de vereniging toen pas door het rijk erkend werd en daardoor in aanmerking kwam voor financiële rijkssteun.
De eerste voorzitter was Piet de Wit, U weet wel die van het PEA-park. Hoewel er nu in principe gebouwd kon worden, was men in Helmond nog niet zo ver. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een tuindorp. Het idee daarbij is dat men bij de bouw van een wijk uitgaat van een totaalontwerp. Niet alleen de bebouwing wordt in het ontwerp opgenomen, maar ook het groen. De wedstrijd werd gewonnen door de Rotterdamse architect Albert Otten. Wij hebben nog mooie ontwerpen van hem in onze collectie zitten. De nieuwe arbeiderswijk in Binnenstad Oost is gebouwd volgens de plannen van Otten, hoewel de gemeente er wel veranderingen in heeft aangepast.
Vervolgens gaf Volksbelang aan twee Helmondse architecten, Lambert de Vries en Jos Bezemer opdracht om de eerste blokken huizen in de nieuwe wijk te ontwerpen. Met Pasen in 1916 waren deze eerste 50 woningen klaar. Ze worden aangeduid als liggend op de Bult. Het zijn de huizen tussen Heistraat en Karel Raymakersstraat aan de Advocaat Botsstraat en de Van Brusselstraat.
Toen die eerste huizen werden opgeleverd was Piet de Wit nog voorzitter. Op 28 juli 1916 droeg De Wit die verantwoordelijkheid over aan Jos van Wel. Die zou tot zijn dood, op 31 januari 1957, voorzitter blijven. Onder zijn leiding werd een groot deel van de wijk gebouwd. Tenminste dat deel dat van Volksbelang was. In 1917 werd in Helmond een tweede woningbouwvereniging opgericht, De Hoop genaamd. Die was ook actief in Binnenstad Oost. Deze beide verenigingen zorgden er voor dat de wijk het gezicht kreeg die het tot voor kort had. De laatste jaren zijn Sassenbuurt en Dierenbuurt anders gaan heten, namelijk Zonnekwartier en Vossenberg. Die naamswijziging was niet voor niets. Met de sloop van veel van de door De Hoop en Volksbelang gebouwde huizen en de nieuwbouw die daar nu staat en nog komt, veranderen de buurten volledig van aanzien.
Over Woningbouwvereniging Volksbelang is bij het 90-jarig bestaan in 2003 een boek verschenen van de hand van Giel van Hooff, genaamd Volksbelang 90 jaar verenigd. 1913-2003. Hierin vindt U een overzicht van de geschiedenis van de vereniging en bovendien veel afbeeldingen.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Foto: Fotoatelier Prinses.