“De aftakeling van het kapitalisme. Cacaofabriek te Helmond gesloten.”
Aanverwante artikelen
In het verleden is er vaker geschreven over de Nederlandsche Cacaofabriek. Op internet staat dat de Cacaofabriek in 1932 failliet was gegaan, maar dat klopt niet.
Het was crisistijd en het gebruik van het luxe genotmiddel daalde enorm. De fabriek was sinds 1908 in Engelse handen en de eigenaar besloot in april 1932 de productie te concentreren in het thuisland en de fabriek in Helmond te sluiten. De aanwezige voorraad werd nog verwerkt, maar daarna was het einde oefening. Het Helmondse bedrijf werd geliquideerd. Maar liquidatie is niet hetzelfde als faillissement.
De kranten berichten in 1932 het stopzetten van de productie. Vooral de kranten in Nederlands Indië besteden er aandacht aan: Het Nieuws van de Dag voor Nederlandsch Indië, De Sumatrapost en de Indische Courant vermelden de sluiting. Maar ook Nederlandse kranten vermelden de sluiting. Het fraaist is het bericht in het sociaaldemocratisch blad De Tribune. Onder de kop “De aftakeling van het kapitalisme” wordt vermeld dat ongeveer 250 mensen op straat komen te staan. Het commentaar daarbij is: “En zoo worden elke dag weer meer arbeiders door het kapitalisme in het moeras van ellende en honger gestooten, zoodra de een of andere fabrikant geen kans meer ziet wat aan ‘zijn’ arbeiders te verdienen.” Hieruit blijkt duidelijk dat het niet om een faillissement gaat. De foto’s zijn uit betere tijden. De eerste is van de expositie bij gelegenheid van het koninklijk bezoek in 1904, de tweede toont jonge meisjes die rond 1920 paaseieren inpakken.
De Cacaofabriek rond 1920. Fotograaf onbekend.